Pályaorientációs nap a Móriczban – 21 stand várta a diákokat pénteken
fotó: Szarka Lajos

Pályaorientációs napot tartottak a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában. A diákok megismerhették a helyi középiskolák kínálatát, előadásokat és különböző bemutatókat szerveztek nekik, valamint egyes szakmákban is kipróbálhatták magukat. Az egész napos program már hagyománynak számít, amire a tagintézmények tanulóit is meghívták, így több mint hétszázan vehettek részt rajta.

Megtelt a Móricz Zsigmond általános iskola tornaterme és aulája, az esős idő négy fal közé zárta a pályaorientációs nap programjait. A diákok megismerhették a helyi középiskolák kínálatát, előadásokat és különböző bemutatókat szerveztek nekik, valamint egyes szakmákban is kipróbálhatták magukat.

Próbálom tesztelgetni, mert kiskoromban is imádtam az ilyen pici autókat” – mesélte egy kisfiú.

21 stand, érdekes programok

21 stand várta a diákokat pénteken. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum szinte összes intézménye részt vett a pályaorientációs napon, többek között a Zay Anna technikum és kollégium diákjai is népszerűsítették az iskolájuk képzéseit. „Elmeséljük nekik, hogy milyen szakokra lehet jönni és mi az, amit az egészségügyben lehet csinálni” – mondta a Zay egyik diákja. A bánkis diákok pedig a forrasztást alapjait mutatták be az általános iskolásoknak, akik szívesen ki is próbálták magukat ebben a szakmában. Népszerűek voltak még az egyenruhások standjai is, a Móricz iskolában megismerhették a rendőrség, a katonaság, a katasztrófavédelem és a mentők munkáját is. A tanulók a vendéglátásban is kipróbálhatták magukat, szalvétákat hajtogattak és csomagoltak. „Nekünk kétféle képzésünk van, a szakképző részünk és a technikumi részünk. Annyiban a más a kettő, hogy a szakképző a három éves, a technikumi részünk pedig öt” – mondta az egyik Sipkay-s tanuló.

Több mint 700 meghívott

A Móricz Zsigmond általános iskolába a Vécsey és a kertvárosi tagintézményből is várták a tanulókat, illetve a környező óvodákba járó gyerekeket is meghívták. 2018-ban szerveztek először pályaorientációs napot az intézményben, a program népszerűsége azóta is töretlen.

A pályaorientáció egy nagyon fontos terület, a pályaválasztás előszobája. Élményeket kell nyújtani a gyerekeknek ahhoz, hogy a későbbiekben a helyes útjukat megtalálhassák a pályaválasztás során. Ezért invitáljuk az óvodásokat is és vesznek részt az iskolánkból is elsőtől a nyolcadik évfolyamig a gyerekek. Mindenki megtalálhatja a számára kedves vagy élményszerű, látványos területet” – nyilatkozta Illés Zoltán Imre, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola intézményvezetője.

Fiatalok Nyíregyházán

Az önkormányzat együttműködéssel segíti az intézmények pályaválasztási rendezvényeit, olyan cégeket tud egy-egy eseményre leszervezni, amelyek helyben működnek és érdekesek lehetnek a diákok számára. A városvezetés hosszú távú célja, hogy Nyíregyházán tartsa a fiatalokat.

Ez egy hosszú távú folyamat, én azt mondom, hogy ezt mi elkezdtük, Nyíregyháza megtesz mindent a különböző fejlesztések által, hogy itt jól érezzék magukat, olyan munkakörülmények legyenek, olyan munkájuk és egyszer majd fizetésük, ami itt tartja őket. Szóval ez nem rövid táv, ez egy hosszú távú program, de valamikor el kell kezdeni és az nagyon fontos, hogy ezt elkezdtük és komolyan is gondoljuk” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Az elmúlt évek visszajelzései azt mutatják, hasznos az intézmény pályaorientációs napja. Ezt támasztja alá az is, hogy a továbbtanulási mutatók alapján 50 százalék felett van a szakképzést választó diákok aránya.

Kapcsolódó galéria

Pályaorientációs nap a Móricz iskolában 2023