Palotaséta és múzeumi tallér – Nyári napközis tábort szerveztek a Jósa András Múzeumban
Fotó: Illusztráció / Programturizmus

Két egyhetes turnusban táboroznak általános iskolások a Jósa András Múzeumban. A muzeológia minden ága szerepel a programban, a régészettől a néprajzon át, a képzőművészetig. A téma iránt érdeklődő gyerekek az idén első alkalommal lehetnek a múzeum vendégei.

Hétfőn a Benczúr kiállításból palotasétával indult a nap, majd múzeumi tallért készítettek a táborozók, aztán szabad játék következett az ebéd után. A kézművesség, a múlt, a titkok és a kincsek mindig is vonzották a gyerekeket.

„Kovács Nóra Sára vagyok, a Kodály Zoltán Általános Iskolába járok. Ma voltunk palotasétán, és új dolgokat fedeztünk fel, tanultunk új dogokat. A jelvényekről, ruhákról, az őskorról.”- kezdte a negyedikes nagylány.

„Én ki akartam próbálni a régészkedést, meg a faragást, mert sokat faragok fával és sokat rajzolok, a kézműveskedést is szeretem.” - folytatta a barátnője.

„Azért jöttem ebbe a táborba, hogy felfedezzem a régi dolgokat, a régészkedést és a kézművességet. Szerettem volna többet tanulni a régészeti leletekről és a festményekről.” - mondta az „aranyos” diák, Lippa Nándor.

Bizonyos szempontok szerint összeállított kutatólappal járták a gyerekek az állandó kiállításokat. Helytörténeti érdekességekről hallottak, retro faliképet készítettek, és valamennyi játék a Jósa András Múzeum történetéhez, a kiállítások korához és alkotóihoz kapcsolódott.

„A Jósa–tábor tematikája a múzeumhoz köthető, illetve a város történetéhez, de a mindennapjainkhoz is. A hétfői napon a múzeummal ismerkedtek meg a gyerekek és a későbbiekben fogunk látogatni valódi ásatást, gyárlátogatáson is részt veszünk majd, illetve olyan helyekre látogatunk el a város több pontján, amely valamilyen módon kapcsolódik a város történetéhez. A múzeumban is sok idő töltünk, kézműves foglalkozásokat is szervezünk a gyerekek számára.” - tájékoztatott Vécseiné Lakatos Bernadett, a Jósa András Múzeum múzeumpedagógusa.

A régóta tervezett múzeumi tábor hírére órák alatt megtelt a két turnus. A szervezők akár több hetes nyári kínálatra is gondolnak a következő esztendőkben, bővebb és bővebb tartalommal. A részvétel a többi önkormányzati táborhoz hasonlóan egy turnusra önköltséges, majd a további hetekre van megszabott térítési költség.