Palota séta „pincétől a padlásig” – A Kulturális Örökség Napja Nyíregyházán

Az impozáns épület Maróthy Kálmán tervei alapján, 1925-ben épült, mely Nyíregyháza kulturális negyedének szívében található. A hajdani Pénzügyigazgatóság, majd Megyei Tanács épületébe a '70-es években költözött be a Jósa András Múzeum.

Az 1868. december 1-jén életre hívott, s 1918 őszétől az alapító Jósa András nevét viselő megyei hatókörű városi múzeum Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András (1834-1918), Szabolcs vármegye egykori tiszti főorvosa alapozta meg. Lelkes munkája eredményeként hamarosan országosan is ismert lett a múzeum bronzkori és honfoglalás kori leletanyaga.

A néprajzi gyűjteményt az utód, Kiss Lajos hozta létre, a szegény emberek krónikása, aki elsők között kapott Kossuth-díjat (1948), és ő teremtette meg a Nyírség néprajzi kutatását. Neki köszönhető, hogy ma is büszkélkedhet a múzeum az egykori nyíregyházi céhek emlékanyagával.

Az 1950-es évektől számíthatjuk a helytörténeti, a történeti dokumentum, a képző- és iparművészeti, numizmatikai, irodalomtörténeti gyűjtemények szám- és értékbeli növekedését vagy létrejöttét.

Az intézmény 2019-ben megkapta az "Év Múzeuma" díjat.

Kíváncsiak mit rejtenek a Jósa András Múzeum ódon épületnek falai? Szeptember 20-án 9-17 óra között bepillanthatnak az érdeklődők még oda is, ahová egyébként csak a múzeum dolgozói léphetnek be. A tervezett épülettúra során megismerkedhetnek azokkal az épületrészekkel, melyek mellett akár mindennap elsétálhatnak az arra járók. Kollégáink olyan történeteket tárnak a látogatók elé, amelyeket csak ritkán emlegetnek. A múzeum pincéjében is barangolhatnak majd, ahol az ávósok bírták szóra az államérdekkel szembeszegülőket. A séta során bepillanthatnak  Jósa András rendelőjébe, s egy hajdani ásatására,  láthatnak olyan műtárgyakat, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a épület történetében.

Az épület bejárása során 7 helyszínen fordulnak meg az érdeklődők.

  • Az épületről, amiben a múzeum lakik
  • A kapu őrei- néhány szó a múzeum oroszlánjairól
  • Légópince a múzeumban
  • A múzeum legrégebbi tárgyai
  • Dr. Jósa András rendelője
  • A finánc laktanya rejtélye
  • A palotán túl- nézzünk körül a városban (1924-25)

A tervezett épületvezetések 2020. szeptember 20-án; 9, 11, 13, 15 órakor kezdődnek. A vezetések alkalmával 10-15 fős csoportokat indítunk. Egy időpontban esetén maximum 2 csoportot kalauzolunk el. Az épület bejárása során, 7 helyszínen fordulnak meg az érdeklődők. Jelenlegi helyzetben maszk viselése kötelező a program idején.

A program ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

REGISZTRÁCIÓ:  muzeumpedagogia@josamuzeum.hu;

vagy  +36 20/939 4040-es telefonszámon.

 

Forrás: Jósa András Múzeum