Pálinkanap Sóstón

Idén hagyományteremtő jelleggel, az adventi programsorozathoz kapcsolódóan szervezték meg első alkalommal a Pálinkanapot a Sóstói Múzeumfaluban. A rendezvényen a megye legrangosabb pálinkafőzdéi, családi vállalkozásai kínálták a nagyvilágban is elismerést és rangot szerzett italaikat, pálinkakülönlegességeiket. 

– A Pálinkaházat megépítettük, és már akkor megfogalmazódott egy gondolat, hogy egy programot szervezzünk arra az időszakra, amely még nincs programmal ellátva és ami az új pálinka megkóstolásának idejét jelenti. Ez november. Úgyhogy nagyon örülök, hogy az első Nyíregyházi Pálinkanap megrendezésére sor kerül, mert ez nem csak a pálinkát jelenti, ami önmagában egy gasztronómiai érték, egy csoda, hiszen a három eredetvédett magyar pálinka itt készül, továbbá ehhez hozzákapcsolódnak a hagyományos ételeink, a zene a tánc. Mivel minden program kicsit döcögősen indul, majd kb. a harmadik évben kiteljesedik, azt remélem itt is így lesz – mondta dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere.

 

Pálinkaminősítés

 

Az eseményen a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, valamint a Szabolcsi Pálinkalovagrend tagjai is felvonultak, akik ünnepélyes keretek között minősítették a 2016. évi szabolcsi alma és a szatmári szilvapálinkákat.

További képekért kattintson a fotóra!

– Az idei gyümölcstermés a megyében nagyon jó volt. Ez a két alapanyag remek minőségben termett meg a szatmári és a Felső-szabolcsi tájon és kiváló minőségű pálinkát főznek belőle a megye pálinkafőzdéi – hangsúlyozta Galambos Béla, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend kancellárja.

 

Disznóvágás és hagyományok

 

A pálinka szerelmesei mellett azok is jól érezték magukat, akik a gyermekkori disznóvágások emléke miatt látogattak ki a Skanzenba. Aki korán érkezett, nem csak a fogópálinkát ízlelhette meg, de figyelemmel kísérhette a disznóvágás minden fázisát, sőt, meg is kóstolhatták azokat az ételeket, amelyek hagyományosan ezen alkalomhoz kötődnek: a hagymás vért, a toroskáposztát, a hurkát és a kolbászt. A gasztronómiai élmények mellett népzenei és színházi produkciók, kiállítás, valamint az András-naphoz kötődő néphagyományok gondoskodtak a jó hangulatról.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)