Pál Ágnes és a mandalák – Kiállítás nyílt a Pál Gyula Teremben
Fotó: Szarka Lajos

Hosszú idő után új kiállítás nyílt a Pál Gyula Teremben. Pál Ágnes mandalái fogadják a látogatókat augusztus 8-ig. Az alkotásról úgy vall maga a művész, hogy az a belső béke és a harmónia szigete.

 

Hosszú az út, amíg az ember megteremti az egyensúlyt legbelső önmaga és a világ között – nyilatkozta Pál Ágnes, a kiállítás elé írt köszöntőjében. Pál Ágnes, Pál Gyula festőművész lánya, az édesapjáról elnevezett kiállítóteremben kapott bemutatkozási lehetőséget. A pandémia után ő fogadta az első látogatókat.

„Egy hosszú útkeresés kapcsán jutottam el a mandalákhoz. Igazából a vállalkozói létemben is egy nagy kérdés után kutattam, hogy miért születtem. Miért vagyok én itt, a világon, és mi az én küldetésem? Ez vezetett el oda, hogy megtaláljam az utat. A mandalák – én úgy gondolom – a világegyetem egyik legősibb szimbóluma, egy kozmikus szimbólumrendszer. Maga a mandala szó a szanszkrit nyelvből eredeztethető. Ez egy indiai szent nyelv, és a teljességet, a tökéletességet, a kört, mint formát jelképezi és jelenti” – tájékoztatott a mandalakészítő.

A mandalákban három dolog bír jelentéssel. A színek, a számok és a szimbólumok. A szín az egyén érzelemvilágára utal. Az alkotások négyes osztása az anyagi világot mutatja, a 6-os a család, béke, a szeretet megjelenítése, a 8-as szám a siker, pénz és karrier, a 12-es tagolás pedig a teljesség, a tökéletesség jelképe.

„Meglepett az, hogy milyenek is a mandalák istenigazából, mert volt eddig egy képem róluk, amit láttam, és van is nekem az irodámban. Itt sokkal többfélét, másabbakat láttam, nyilván nemcsak a keleti filozófiához köthető különböző elemeket, hanem a mi magyar kultúránkhoz is. Asztallapra terítve vagy különböző formájúakat, amely megmutatja, hogy aki ezt csinálta, milyen érzékeny lelkű ember lehet” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Ágnes üveggel dolgozik, és ezt az alapot díszíti ásványokkal, kristállyal, gyönggyel, festékkel és csillámmal. De vajon mit gondolna munkájáról, alkotásairól és sikeréről a méltán híres édesapa?

„Az embernek egy fő célja van az életében, hogy boldog legyen. Azt megtalálni egy nagyon nagy dolog. Én ebben segítek a mandalák által az embereknek, hogy megtalálják a boldogságot. Hiszen, ha ránézünk egy alkotásra, érezhető, hogy a mindennapi stresszes világunkból ez egy kikapcsolódást nyújt. A jobb-bal agyféltekét szinkronba hozza, megnyugszunk, boldogabbá válunk, kiegyensúlyozódunk általa, úgyhogy bízom benne, hogy boldog lenne. És én így is érzem” – így fogalmazott Pál Ágnes.

Pál Ágnest megváltoztatta a mandalakészítés, a teremtés megélése. Kiállítását augusztus 8-ig láthatják a Pál Gyula Teremben.

Kapcsolódó galéria

Pál Ágnes mandala kiállítása