Ötven lovas galoppozott az Országzászló téren a 16. Huszártalálkozón
Fotó: Szarka Lajos

Hétvégén rendezték meg a 16. Huszártalálkozót Nyíregyházán. 50 lovas galoppozott az Országzászló téren, majd az egykori fegyvernem képviselőire emlékeztek a Magyar Huszár szobránál. A Múzeumfaluban pedig bemutatókat is láthattak az érdeklődők.

Az első Nyíregyházi Huszártalálkozót 1991-ben rendezték meg, akkor még több száz huszár vett részt az eseményen. Az Országzászló téren látványos díszmenet várta az érdeklődőket, majd Szabó István honvédelmi államtitkár mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, a huszárok bátorságáról, bajtársiasságáról, hazaszeretetéről és virtusáról legendák szálltak apáról fiúra. Ezekkel az erényekkel a 21. század katonáinak is rendelkezni kell. Csak így lesznek képesek a kor biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adni.

További képekért kattintson a fotóra!

A kétévente megrendezett Huszártalálkozó résztvevőit Dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte, aki Nyíregyháza katonai múltjáról, de jelenéről is beszélt. Kiemelte, nagy öröm számunkra, hogy az egykori katonaváros újra a honvédség otthona lehet. Az elmúlt évben tartalékosokkal itt alakult meg a II. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrede. Emellett még ebben az évben, az egykori Benczúr Iskola épületében a minisztérium Területvédelmi és Kulturális Központot hoz létre.

További képekért kattintson a fotóra!

Délután a felújítás alatt álló Múzeumfalut is megnyitották, ott tartották a huszárgenerációk találkozóját, a motoros és kutyás rendőrök bemutatóját, de közelharc és technikai bemutatóval készült a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár. Vasárnap a Huszár Emlékkertben tartottak megemlékezést, ezzel zárult a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozó.