Ötmilliárdos útfejlesztés – Elkezdődött a munkaterületek átadása
Fotó: Illusztráció

Nyíregyháza MJV Önkormányzata 5 000 000 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Belügyminisztérium határozata alapján. Az önkormányzat a kormányzati támogatást teljes egészében útfejlesztésre fordítja. Ennek köszönhetően 2021-ben kilenc városrészt érintően 18 utcában épült aszfaltos út. Az ötmilliárdos útfejlesztési program következő ütemeiben 2022-ben további 27 utcában kezdődhet meg az útépítés. Ezek közül – sikeres közbeszerzési eljárás eredményeként – három utcában, Felsőpázsiton a Sátor utcában, valamint Kistelekiszőlőben a Meggyfa és Gömb utcákban épülhet meg hamarosan a szilárd burkolatú aszfaltos út.

A három hamarosan aszfaltburkolatot kapó utcában összesen több mint 2,7 km hosszan valósulhat meg a fejlesztés. Az önkormányzat további, már kész tervekkel rendelkező utca kivitelezésére tervez közbeszerzési eljárást indítani a közeljövőben. A jelenlegi beruházások kooperációja szerdán zajlott a városházán.

Az ötmilliárdos projekt keretében 2021-ben kilenc városrészt érintően 18 utcában épült aszfaltos út. Most egy sikeres közbeszerzési eljáráson vagyunk túl, Felsőpázsiton a Sátor utcában, valamint Kistelekiszőlőben a Meggyfa és Gömb utcákban épülhet meg hamarosan a szilárd burkolatú aszfaltos út, több mint 2,7 kilométer hosszban. Az előkészítő munkálatok már elkezdődtek, a munkaterület átadása a mai napon meg fog történni, a kivitelezők pedig a jövő hétig a munkaterületet birtokba fogják venni” – mondta Gál István út- és közműberuházó.

A munkakezdés a gyakorlatban is megkezdődik 1-2 héten belül, jellemzően a csatornaépítésekkel és a kerítések áthelyezésével – erről már Kincs Istvánné, a Gömb utca kivitelezését elnyert vállalkozás ügyvezetője beszélt televíziónknak.

Ez csapadékcsatornával, közműkiváltásokkal jár, most a szerződéskötés óta ezek előkészítése van folyamatban, gyakorlatilag az anyagokra, lehetséges beszállítókkal való tárgyalások vannak folyamatban, és a munkaterület átadására készülünk. Itt már feltérképeztük a helyszíneket, a beruházás elég sok ingatlant érint, hiszen kerítésáthelyezéseket kell végezni a területen, ezek egyeztetése van folyamatban.”

Mindemellett az önkormányzat további húsz lakóutca tervezésére írt ki közbeszerzési eljárást és kötött szerződést 2021 októberében. Az utóbbiak kivitelezésére a kész tervek alapján 2022 tavaszán indulhat a közbeszerzési eljárás.