OTDK a Nyíregyházi Egyetemen: két szekció ifjú kutatói szerepelnek az online eseményen
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Egyetem ad otthont a XXXV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia két szekciójának. A felsőoktatási versenyek legrangosabb küzdelmében a Pedagógia, Pszichológia, Andragógia és Könyvtár-tudományi, valamint a Tanulás- Tanításmódszertani és Tudástechnológiai szekciók otthona keddtől a nyíregyházi campus virtuális csatornája. Az eredményhirdetés csütörtökön lesz.

A konferencia nagyrészén már túlvagyunk - fogalmaztak a megnyitó előadói -, hiszen hosszas előkészület, kutatómunka előzte meg az április 20-ai megnyitót. Sikert, életszerű vitákat, jelentős érdeklődést említett köszöntőjében Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke. 

„A minőségből arra következtethetünk, hogy nem csak többen vagyunk, mint a 34-en, hanem a dolgozatok is jobbak, feszesebbek a konferenciák. Igaz, hogy az online térben működik, mégis mindenki otthon érezte magát Szegeden, Debrecenben, Budapesten, és azokban a városokban, ahol volt, és még néhányban lesz a konferencia egy-egy szekciója. Határon túl is leszünk, a biológiával. Ez már hagyomány. Most azonban, miután már tudjuk a 36. OTDK rendezőit, azt kell mondani, hogy a siker átterjedt az egész magyarságra, így Beregszászon, Komáromban, Marosvásárhelyen is lesz egy-egy szekció majd két év múlva.” – mondta köszöntőjében Prof. Dr. Szendrő Péter.

A két nyíregyházi szekcióba közel 500 pályamunkát osztottak be az előbírálat során. Tagozatonként 5-10 hallgató olvassa fel dolgozatát, majd a zsűritagok vitára bocsátják a témát. Kérdések és válaszok következnek. A verseny előtt a résztvevőket üdvözölte Nyíregyháza polgármestere is.

„A társadalmunk számára a magasan képzett fiatalok, a tudományos emberfők, és az ő eredményeik magát a jövőt jelentik. A mindennapok szolgálatában álló, hasznos tudás eredményezheti a fejlődést, ezért komoly szerepe van az élet minden területén. Az itteni két szekcióra is ugyanez érvényes. Büszkék vagyunk rá, hogy Nyíregyházán és a megyében is szép számmal munkálkodnak elhivatott, értéket teremtő szakemberek, és biztos vagyok abban, hogy a felkészültségüknek köszönhetően önök közül többen is meghatározó szereplői lehetnek majd a közéletnek, a hazai és nemzetközi tudományos műhelyeknek. Az a célunk, hogy támogassuk a fiataljainkat, és a már végzett  szakembereinket is a tudományos munkában, hiszen a gazdasági, társadalmi fejlődés alapja és szerves része az ő tevékenységük.” – fogalmazott Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntőjében.

A tudományos diákköri mozgalom a tudóssá nevelés színtere – fogalmaz a Diákköri Tanács levele és utalnak a hét évtizedes hagyományra. 2021 tavaszán 16 szekcióban, vagyis 16 tudományágban, 11 felsőoktatási intézményben zajlik a konferencia. Az online formának megfelelően, eltérően a hagyományos megnyitótól, SMS-szerű fogalmazásban köszöntötte a rendezvény látogatóit Kaposi József, a Tanítás- Tanulásmódszertani- és Tudástechnológiai szekció szakmai bizottságának elnöke.

„Köszönet hallgatóknak, felkészítőknek, rendezőknek, zsűrinek. Tudásvágy nem csillapodik. Több, mint 160 résztvevő. Óvónők, tanítók, tanárnők, tudósok határon túl, határon innen. Nem közhely, hogy itt mindenki nyertes, mert amit tudsz, senki nem veheti el. Ma a pedagógiában nem a mi a kérdés – ez sokáig így volt -, ma a hogyan. Aki a hogyannal foglalkozik, a jövőt építi.”- így üdvözölte a nyíregyházi versenyzőket Dr. habil. Kaposi József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.

A megnyitó után indultak az előadások, majd a viták, melyet a Nyíregyházi Egyetem YouTube csatornáján követhetnek az érdeklődők. Az eredményhirdetésre csütörtökön kerül sor.