Őszi fókatréning a Nyíregyházi Állatparkban – A legifjabb fókát is lencsevégre kaptuk!
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A szorgalmas gyakorlásnak köszönhetően egyre több feladatot tudnak megoldani a Nyíregyházi Állatpark kaliforniai oroszlánfókái. Az úszólábúak az őszi és téli időszakban is naponta négyszer tréningeznek, s már készülnek a következő szezonra, 2020-ban is új látványos műsorral szórakoztatják majd a nagyérdeműt.

Gino és Leon idén 13 évesek, 2007-ben érkeztek Sóstóra, több éve ők a Nyíregyházi Állatpark fóka bemutatójának sztárjai. Mindkét fóka más feladatban jeleskedik, Gino egy igazi labda zsonglőr, a kosárlabdát hosszasan képes tartani az orrán, Leon pedig az akrobatikus gyakorlatokat kedveli igazán. Három évvel ezelőtt csatlakozott hozzájuk a 4 éves Frans, ő is már szépen felzárkózott a nagy fókákhoz, rengeteg gyakorlatot elsajátított, neki nagy kedvence a csúszda, trénigen kívül is rendszeresen használja. Az Állatpark legifjabb oroszlánfókája a 2 éves Barni tavaly érkezett Sóstófürdőre Lengyelországból és már ő is ismerkedik a tréningezés alapjaival.

Németh Gabriella, a Nyíregyházi Állatpark állattrénere elmondta:

Barni az elmúlt hónapok alatt nagyon sok feladatot megtanult, a kedvencei közé tartozik a futball, de nagyon szeret még csúszdázni, bóját és karikát ugrani. Megfigyeltük, hogy az állatorvosi feladatok során igen kiválóan teljesít, nagyon élvezi, ha simogatjuk, hozzá érünk és nem zárkózik el attól sem, amikor állatorvosaink vesznek részt a tréningeken.

Az Állatpark kaliforniai oroszlánfókáinak oktatása hihetetlenül játékos természetükre épül. Egy gyakorlat betanítása, a feladat típusától függően, két héttől egy évig is eltarthat.

Az állattréning jelentősége az, hogy egész nap foglalkozunk az állatokkal, így egyáltalán nincsenek unalmas perceik. Nincs két egyforma tréningünk, mindegyik teljesen másképp épül fel, vannak állatorvosi, bizalom építő és játékos tréningjeink, mint az innovatív tréning.

- emelte ki Németh Gabriella.

Az innovatív tréningen a fókák játék közben maguktól mutatnak be egy-egy gyakorlatot, amit trénereik haldarabokkal jutalmaznak, s így tanulnak meg újabb feladatokat. Étlapjukon többek között a hering, a makréla és a tintahal is szerepel, táplálékuk összetétele és mennyisége is évszakonként változó.

 

Helmeczy Éva