Oscarra nevezett filmből érkező szereplő

Kiss Diána Magdolna mégis többek számára ismerős lehetett a 2014-ben Oscar-díjra nevezett A nagy füzet című, Szász János rendezte filmből, avagy a Munkaügyek című tévésorozatból. Mint lapunknak elmondta, a színművészeti egyetemen Novák Eszter osztályában végzett zenés színészi szakon, s különösen kedveli az operetteket. Ezért is fogadta örömmel a nyíregyházi színház kérését: játssza el Ábrahám Pál világhírű darabjának szubrettjét, Daisy Parkert egy olyan előadásban, amelyiknek rendezője az egykori szeretett osztályfőnöke.
– Már jártam többször Nyíregyházán a VIDOR Fesztiválon. A Halálkemény – a mi dájhárdunk című Die Hard paródiával és a Korijolánusz című darabbal szerepeltünk itt egykor a HOPPart Társulattal. Tudtam, hova jövök, ráadásul az itteni kollégák között is sok az ismerősöm: Kaposváron, az egyetemen együtt dolgoztam a Twist Oliverben Vaszkó Bencével és Rák Zoltánnal, Horváth Sebestyén Sándorral évfolyamtársak voltunk, Kosik Anita pedig Novák Eszter másik osztályában tanult, így aztán egy szerető, baráti közegbe kerültem. Hat hétig tartottak a próbák, ami nagyon kemény munkát igényelt, hiszen ez egy nagyoperett, de a kollégák remekül helytálltak. Bár az operettet sokan negédesnek tartják, de a szép melódiák előadása komoly felkészültséget igényel hangilag, fizikálisan, szellemileg egyaránt. Nagyon figyeltünk arra, hogy a prózai jelenetek is tökéletesek legyenek, nem csupán a zenére fókuszáltunk.

Pillanatkép a Bál a Savoyban című darabból

Mint megtudtuk, Novák Eszter módszerére jellemző, hogy egy ideig hagyja a színészt, hogy rájöjjön, mi a teendője a jelenetben, de ha nem elégedett az eredménnyel, egy-két mondatos instrukciójából világossá válik a helyes irány. Felkészült rendezőnek és nagyon intelligens nőnek tartja, akivel bármiről öröm beszélgetni. Dia az operettben egy vagány amerikai lányt alakít, aki szeretne saját erejéből karriert csinálni, de az édesapja maga akarja meghatározni gyermeke sorsát. Daisy eleinte nem veszi komolyan a férfiakat, de aztán betoppan az életébe a nagy ő, Musztafa Bey, a török attasé, aki már hat feleségen is túl jár, de szíve ismét lángra gyúl... A leány pályája felível: világhírű zeneszerző és karmester lesz a darab végére, s ezáltal saját kezébe veheti sorsa alakítását.
– Szeptemberben mutattuk be a Pesti Színházban a Jó estét nyár, jó estét szerelem című Fejes Endre–Presser Gábor zenés drámát Szász János rendezésében, amiben a Fodrászlányt alakítom. Mostanában kezdtük el próbálni a Budaörsi Latinovits Színházban A nagy Romulus című művet, amit Polgár Csaba rendez, egyik főszereplője pedig Lukáts Andor. Nyáron a Munkaügyek című tévésorozat hatodik évadját forgatjuk, s szeretném, ha beférne még az időmbe Kőszegen a Várszínházban egy HOPPart produkcióban való részvétel. Nagyon örülnék, ha a következő évadban egy másik darabban is színpadra léphetnék Nyíregyházán.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)