Orvosi vizsgálat miatt húzták csőbe a dajkacápát

Nem volt könnyű dolguk a búvároknak a Nyíregyházi Állatparkban, ugyanis a Zöld Piramis akváriumának egyik lakóját, a dajkacápát kellett befogniuk. Az állat bőrén a gondozói elváltozásokat vettek észre, amiből mintát kívántak venni.

Nem volt egyszerű a pácienssel

Két búvár alámerült az 500 ezer literes látványos akváriumba, és megpróbálták búvóhelyén megfogni az állatot. Az eredetileg a trópusi tengerek partközeli részein élő talajlakó cápa, mint a természetes élőhelyén, megpróbált a medence legsötétebb és legszűkebb részén elbújni, így a búvárok többszöri próbálkozás után tudták csak befogni abba a speciális, átlátszó fóliacsőbe, amelynek segítségével a mélyről felhozták az állatot. A csapdaként működő műanyag zsák nem zavarta a cápa elektromos érzékelőrendszerét, így viszonylag zökkenőmentesen valósult meg a szállítása. A felszínen elvégezték a szükséges vizsgálatokat.

Varga Zoltán, a Nyíregyházi Állatpark részlegvezetője a Nyíregyházi Televízió Híradójának a beavatkozást követően azt mesélte, a bőrelváltozásról azt feltételezték, valamilyen parazita. Erről a cápa és a többi állat érdekében meg kellett győződniük, ezért volt szükség a vizsgálatra.

Gyors vizsgálat, megnyugtató eredmény

A rövid beavatkozást követően a Nyíregyházi Állatpark egyetlen dajkacápáját visszaengedték a vízi világba, majd a belőle vett mintát további műszeres vizsgálatoknak vetették alá. Ennek eredményét hamar megtudták a szakemberek.

Dr. Tóth Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa a műszeres vizsgálatot követően arról számolt be, a minta negatív lett. Arról tájékoztatta a nyiregyhaza.hu olvasóit, egy elszarusodott felhám volt a cápán. A doktornő azt mondta, valószínű, hogy ez egy természetes folyamat, ami a természetben ugyanígy előfordul, mint itt a cápán. A vizsgálatot óvatosságból végezték el, mert attól tartottak, hogy ez egy kórokozó, amely az akvárium többi lakóját is megfertőzheti.

A dajkacápa így tovább úszkálhat a látogatók örömére a hatalmas akváriumban, és a további vizsgálatok miatt sem kell ismét érte a búvároknak a mélybe ereszkedni.

Mikita Eszter