Országos Könyvtári Napok – A fiatalok esélyei a Nyíregyházi Egyetemen

Egy éve Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központtá alakult a már korábban is működő, hasonló profilú iroda a Nyíregyházi Egyetemen. Egy 2011-es törvény ad keretet a különböző hátrányokkal, hiányokkal és sérülésekkel élő fiatalok számára a felsőoktatásban. A nyíregyházi intézmény már korábban is élen járt a gondoskodó egyetemek között, mára 65 speciális szükségletű diákot támogatnak. A központ bemutatására került sor a Móricz Zsigmond Könyvtárban az Országos Könyvtári Napok programjai között.

 

Nyitott, inkluzív intézmény lett a Nyíregyházi Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, melyet késő délután, akár este is felkereshetnek a hallgatók. Van közösségi terük tanulószobával, a személyes szabadság miatt kicsike tornatermük. Támogatják őket együttműködő partnerintézmények. Nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi felelősségvállalás fogalmára és gyakorlatára.

„Profilbővítést is jelent, ugyanis a mai változó világunkban a hallgatók lelki egészségének a támogatása is nagyon fontos. Mind a többségi, mind a speciális szükségletű hallgatók esetében. A Nyíregyházi Egyetemen 65 olyan regisztrált hallgató van, aki speciális szükségletű, és a jogszabályi környezet, illetve a helyi szabályozások alapján számukra olyan speciális személyi segítést biztosítunk, amellyel az esélyteremtésük is megvalósul. Az új központ missziójában egyrészt hátránykompenzációt, lemorzsolódást csökkentő programokat hirdetünk. Ennek formái az egyéni tanácsadás, a coachingok, a szociális és életviteli kompetenciákat fejlesztő speciális kurzusok” – tájékoztatott Körei László, a Nyíregyházi Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetője.

Közel 20%-kal nőtt a tavalyi esztendőben a felvételt nyert hallgatók száma. A kampányban oroszlánrészt vállalt a központ is. Speciális célcsoportokat kerestek fel információkkal. A jogász, pszichológus, szociális munkatárs és más szakemberek támogatása mellett 12 tagú kortárs segítő hálózatot építettek fel a központban. Az önkéntes kortárs segítők dolga pl. hogy hallgatótársaikat eljuttassák a városba, vagy a könyvtárba, de támaszt adnak ők a tanulásban is. A jövő tanév felvételi idején többletpontban is érvényesítni lehet pl. az önkéntes munkát.

„Egy kerekesszékes hallgatónak sikerült nyáron munkát találni a Michelinben, ez nagy lehetőség, ő toborzási referens. Egy autista hallgatót éppen most egy programozó cég fog foglalkoztatni, ugyanis vannak olyan cégek hála istennek, amelyek a speciális szükségletű csoportból is választanak munkatársat a fenntarthatóság és a társadalmi esélyegyenlőség miatt. Ebben van egy vállalati, társadalmi felelősségvállalás, mint CSR tevékenység, de mi azt gondoljuk, hogy az ember érték” – nyilatkozta a központvezető.

Az állásbörze jó lehetőség arra, hogy a partnerek egymásra találjanak. Kompetencia – képesség, készség – attitűd – említi a központvezető a szükséges hozzávalókat.

A mentális problémák között elsősorban a Covid okozta betegségeket, a generalizált és a szeparációs szorongást érdemes kezelni, már szakemberek támogatásával. Segítő beszélgetések is a terápia részét képezik. A Covidtól függetlenül a halmozottan hátrányos helyzetű diákok támogatását vállalta a központ, egyetértve az egyetem felzárkóztató programjaival. Az intézmény vállalásai között a lemorzsolódás ellen is dolgoznak az egyetemi oktatók.