Országos akció: tesztelik a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat
Fotó: Illusztráció

Indul a szociális és egészségügyi dolgozók, valamint a pedagógusok rendszeres tesztelése. Először a szociális intézmények munkatársait tesztelik, hétfőtől pedig már az iskolákban folytatódik az akció. A tesztelést orvostanhallgatók végzik, kétezren vesznek részt a munkában. Összesen 191 ezer embert tesztelnek le – közölte az M1 Híradója. 

November 9-én a közösségi oldalára feltöltött videóban jelentette be több más rendkívüli intézkedés mellett a pedagógusok, illetve az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók országos tesztelését a miniszterelnök.

„A megfelelő előkészületek után az országos akció pénteken veszi kezdetét” – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A tesztelést harmad- vagy negyedéves orvostanhallgatók végzik majd országszerte. „Komoly logisztikai tervet kellett készíteni a tesztelések elindításához” – mondta az országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: a teszteléseken minden érintett önkéntesen vehet részt, azok térítésmentesen állnak majd rendelkezésre a pedagógusok, egészségügyi és szociális dolgozók számára. Annak, aki fertőzöttnek bizonyul, jeleznie kell ezt a háziorvosának.

Az egyik békéscsabai gimnázium és általános iskolába összesen 1100 diák jár, az elmúlt hetekben egy tucat koronavírusos megbetegedést regisztráltak itt. Készen állnak a tesztelésre.

Esztergomban is hasonló a helyzet. Egy helyi óvodában is készülnek már a jövő hétfőn kezdődő tesztelésre. Az intézmény vezetője elmondta, náluk eddig még mindenki egészséges, a 17 fős stábból senki sem fertőződött meg.

Forrás: hirado.hu