Örömtánc – Nyíregyházi és dunakeszi csoportok találkoztak
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyházi és Dunakesziről érkezett szenior örömtáncosok mutatták be a színes koreográfiákat a Zilahi teremben a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat keretein belül, majd a Váci Mihály Kulturális Központban találkoztak ismét, hogy újra mozogjanak. Az örömtánc alkalmazkodik az idős korosztály izom- és ízületrendszeréhez, nem megterhelő, minden szépkorú számára elérhető.

Egyes körtáncok, páros táncok, mambo, chachacha, rocky, country, és számos egyéb táncműfaj koreográfiáit táncolják a szépkorúak a nyíregyházi Szenior Örömtáncosok csoportjában. Vezetőjük, Juhász Lászlóné Ria már 5 és fél éve elvégezte az örömtánc oktatói tanfolyamot. A Vasutas Művelődési Házban tanít egy nagy csoportot. Csatlakoztak a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozathoz, megmozgatva az idős korosztályt, melynek keretein belül kedden a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar Zilahi termében léptek fel.

„Mikor én már majdnem levizsgáztam, írtam a polgármester úrnak egy levelet, ők reagáltak rá, és mire elvégeztem az oktatóképzést, nekem már itt volt helyem. Úgyhogy én nagyon boldog voltam már akkor, hogy az egész város szépkorúit oktathatom arra, amit megtanultam Budapesten. Nem mindegy, hogy hogyan éljük meg hátralévő éveinket: egészségesen, vagy betegen. Nagyon fontos, hogy mindig pozitívan gondolkodjunk. A megértés nagyon fontos, a tisztelet, az alázat, és mindenkivel szemben a jócselekedet” mondta Juhász Lászlóné Ria örömtáncoktató.

Dunakesziről is jöttek

A nyíregyháziakhoz Dunakesziről is csatlakozott egy szenior örömtánc csoport. A keddi fellépés után szerdán a Váci Mihály Kulturális Központban találkoztak, ahol a hazaút előtt még táncoltak.

„Tulajdonképpen együtt végeztük az oktatói tanfolyamot, onnan ismerjük egymást. Én országszerte elég sok rendezvényt szervezek pontosan azért, hogy legyenek találkozási pontok a táncosoknak. Magdiék meghívtak minket a Mozdulj Nyíregyháza! alkalmából. Dunakeszin is van Mozdulj Dunakeszi, így gondoltuk, hogy ez valahogy összejön: mi eljövünk vendégségbe ide, Nyíregyházára, ők meg majd eljönnek hozzánk vendégségbe Dunakeszire, és majd együtt táncolunk” – mondta Radvánszki Edit táncinstruktor.

Speciális módszertan

Az örömtáncolás módszertana speciális. Alkalmazkodik az idős korosztály izom- és ízületrendszeréhez, nem megterhelő. Az oktató bemutatja a koreográfiát, elmagyarázza, zenére gyakorolják, majd megtanulják. Így az agyukat is tornáztatják. Ormai Magdolna minden csütörtökön megmozgatja a csoportját az Egészségügyi Kar Zilahi termében.

„Az örömtáncolás napjainkban nagyon-nagyon fontos új közösségi mozgásforma. Sok a magányos ember napjainkban és azoknak is egy közösséget ad. A mozgás nagyon fontos a mi életünkben és minden fajta mozgás, de különösen ez az örömtánc. Tényleg valóban örömet ad, számomra pedig különös boldogság és jó érzés, amikor megtanulják a táncokat és bemutatják. Akkor érzem igazán a munkámnak az értelmét, jelentőségét” – emelte ki Stéhné Ormai Magdolna.

Az örömtáncolás minden szépkorú számára elérhető. Könnyed és szórakoztató mozgásforma, mely fitten tartja őket. Az oktatók elmondták: a tánc mellett közösségépítő ereje is van az óráknak.

Kapcsolódó galéria

Senior örömtánc oktatás 2023