Örökség díj – Február 2-án adták át az elismeréseket a két nyíregyházi táncospárnak

Február 2-án, a szegedi Néptánc Antológia Színpadán két nyíregyházi táncospárt is jutalmaztak. Antal Roland és Dóra az Örökség Népművészeti Egyesület Padagógiai díját, Kácsor István és Kácsor-Ignácz Gabriella  az Alkotói díjat kapta. 

A Tánctanoda Figurkák csoportjának lánytáncát válogatták be a tavalyi év legjobb koreográfiái közé, a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett programba. A csoport művészeti vezetője, a debreceni Antal Dóra és a somogyi Antal Roland. Mindketten a Művészeti Szakgimnázium táncpedagógusai. A technikát és az örökséget is a Hajdú, illetve a Somogyi Táncegyüttesből hozták.

Nekünk ez az élet, mi ezzel éljük a mindennapjainkat. Feleségem és én is a Művészeti Szakgimnázium tanárai vagyunk. Mellette megalapítottuk a Tánctanodát, ahol óvodás és általános iskolás gyerekekkel foglalkozunk. Emellett színpadi táncművészek vagyunk, ami azt jelenti, hogy a színpadra dolgozunk, színpadra készítünk fel gyerekeket. Ez is egy ilyen következő történet. Mindketten gyermekkorunk óta ennek a művészetnek a szerelmesei,  ápolói és továbbadói vagyunk.

- nyilatkozta Antal Roland, a Művészeti Szakgimnázium táncpedagógusa. 

Anyanyelvként szeretnék átadni a táncot és a néphagyományt, a hagyományos kultúra értékeit.

A férjem jeles képviselője annak az újszerű gondolkodásnak, ahol a hagyományos forma és a XXI. század találkozik – fogalmazott az Örökség díj kapcsán a másik jutalmazott. Részint ösztönös, részint tudatos témaválasztás nyomán születnek a megújuló koreográfiák. És az csak a kívülálló számára meglepő, hogy ma még mindig él a táncmozgalom, újabb és újabb fiatalok jelentkeznek közéjük.

Így fogalmazott Kácsor-Ignácz Gabriella, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola táncpedagógusa:

A kicsi lányokat még mindig a pörgős szoknya és a kopogós cipő fogja ide vonzani - én is így kezdtem, és sokan mások is -, illetve a valahová tartozás az a legfontosabb, még most is. Érdekes dolog, hiszen 20 éve kicsit más volt a világunk, de hála Istennek a nagyvárosban a sok-sok kínálat ellenére van folyamatos utánpótlás, és úgy gondolom, hogy versenyképes a néptánc manapság is más divattermékek mellett is.

A fiúk a csapás, a dinamika miatt érdeklődnek a néptánc után. A férfias vonalakat, a verbunkos, vagy legényes táncot szeretik, majd később vonzó lehet az udvarlás alkalma. Az, hogy a fiú megtáncoltathatja a lányokat.

Tény, hogy 20 éve biztosítja a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola a Nyírség utánpótlás csoportjait. Ez már a 6. Margaréta generáció akikkel Szegeden járt a jutalmazott Kácsor házaspár.

A megyei Néptánc Egyesület rendszeresen szervez táncos alkalmakat a Vásárhelyi Iskola épületében.