Óriáslepke és jaguárszerelem; siessen, csodákat láthat a Nyíregyházi Állatparkban!

Szerelmes, egymást ölelő jaguárok és egy óriáslepke. A Nyíregyházi Állatpark csodái között két újdonságot is megcsodálhat a látogató ezekben a napokban. A szerencsések megpillanthatják, hogyan izzik a levegő a SóstóZoo jaguár tenyészpárja között, az indonéz esőerdőházban pedig az impozáns Atlaszlepke csodálható meg. A lepke miatt érdemes sietni, mert a rovarnak kifejlett állapotban nincs szájszerve és emiatt csak néhány napig él.

Kattog a fényképzőgép, hogy a legjobb fotókat készítsék a szerelmes jaguárokról.

A Nyíregyházi Állatpark tenyészpárjának tagjai között izzik a levegő, a nagymacskák naphosszat nyalogatják és ölelik egymást, vagy éppen az üvegalagút tetején játszanak.

Most egy különleges szerelmi időszaknak is részesei lehetünk, hiszen újból együtt van a hím és a nőstény állatunk, melyek a fajmegőrzési program keretében érkeztek hozzánk. Most folyamatosan randevúznak a fekete és sárga szőrzettel rendelkező állatok, hiszen nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy aki ide ellátogat hozzánk, mind a két féle színváltozatú jaguárral megismerkedhessen.

– mondta el Révészné Petró Zsuzsa, osztályvezető.

Az állatpark gondozói folyamatosan figyelik a jaguárokat, erre kiválóan alkalmas az üvegalagút, ahol szinte karnyújtásnyira lehetnek a látogatók a ragadozóktól. Ha beteljesedik a jaguárszerelem, bő három hónap múlva, akár gyermekáldásról is beszámolhatnak majd a gondozók.

Az esőerdőházban még látható a másik csoda

Egy kíváncsi pitonnal lakik egy albérletben az állatpark másik csodája, egy több mint 20 centiméteres Atlaszlepke. A világ egyik legnagyobb lepkéje most először látható az indonéz esőerdőházban.

Fekete Andor vezető állatgondozó egy bebábozódott példányt kapott, ez kelt ki és mutatta meg magát teljes szépségében. A rovar különlegessége, hogy míg hernyó korában igen falánk állat, lepkeként szájszerve sincs. 

Kifejlett állapotban egyáltalán nem táplálkoznak, ennek tudható be a viszonylag rövid élettartamuk, ők hernyó korban esznek annyit, ami kitart egész életükre, ilyenkor már csak a párválasztás és a szaporodás marad nekik.

– tette hozzá Fekete Andor, vezető állatgondozó.

Az Atlaszlepke vasárnap röppent fel a Nyíregyházi Állatparkban. Azóta járnak csodájára. Sajnos a tapasztalatok szerint mivel sem enni, sem inni nem tud, 4-5 napnál tovább nem bírja. A őshonos környezetében a megfigyelések szerint ilyenkor párt keres, lerakja a petéit és elpusztul. Ám aki siet, most még megnézheti magának ezt a színpompás, lenyűgöző rovart.