Operatív törzs: a rendőrség továbbra is fellép a korlátozások megszegőivel szemben

A rendőrség továbbra is érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak, vagyis fellép a korlátozások megszegőivel, a gyűlések szervezőivel és résztvevőivel szemben - jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf emlékeztetett, március 22-től a kormány a járványügyi helyzet miatt újabb egy hétre meghosszabbítja a hatályban lévő intézkedéseket, Ennek értelmében - tette hozzá - rendezvényt, gyűlést szervezni és tartani, illetve annak helyszínén tartózkodni továbbra is tilos.

A rendőrség információi szerint a közelgő hétvégén magánszemélyek ismét gyűlésre hívják az embereket, nemcsak a főváros területén, hanem országszerte - mondta a szóvivő. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a járványhelyzetben a csoportosulással a résztvevők veszélynek teszik ki a saját egészségüket és másokét is.

A rendőrség ezért mindenkit arra kér, hogy valamennyiünk egészségének védelméért a rendelkezéseket mindenki tartsa be - tette hozzá.
Gál Kristóf emlékeztetett, hétfőtől továbbra is kötelező többi között a maszkviselés lakott területen belül valamennyi utcán és közterületen, érvényben marad az esti kijárási korlátozás, valamint további egy hétig a most zárva tartó üzletek sem nyithatnak ki.

"A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, a rendőrség továbbra is következetesen érvényt szerez és a későbbiekben is érvényt fog szerezni a hatályos jogszabályoknak" - jelentette ki.
Tájékoztatása szerint a rendőrök csütörtökön 559 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. Közterületen 546-an, egyéb, a rendeletben szereplő zárt helyen négyen, tömegközlekedési eszközön pedig kilencen nem viseltek maszkot.

A kijárási tilalom megszegése miatt 379 esetben kellett eljárni. Az ORFK szóvivője elmondta, egy Somogy megyei presszót a rendőrök nyitva találtak, az üzletben négy vendéget szolgált ki a pultos. A helyszínen tartózkodókat feljelentették, az üzlethelyiséget pedig hat hónapra bezáratták.

A magyarországi tranzitforgalomban csütörtökön 113 ember ellen intézkedtek, mert az utazók nem tartották be a rájuk vonatkozó korlátozó intézkedéseket - ismertette a szóvivő.

Az elmúlt napon országszerte 8327 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg 50 701 ember járványügyi megfigyelése, illetve elkülönítése van hatályban. Az érintettek közül 4689-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást - mondta Gál Kristóf.

 

Forrás: MTI