Önnek hiányzott a KGST piac? Akkor ismét bátran mehet vásárolni!
Fotó: Trifonov Éva

50 nap után újranyit Magyarország egyik legnagyobb használt- és iparcikk piaca Nyíregyházán. Az egykori KGST piac a járványveszély miatt zárta be a kapuit még március 16-án. A piacot felügyelő Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. a bérlőkkel együtt úgy döntött, hogy szigorú szabályok betartásával ugyan, de újraindulhat itt is a kereskedelem.   

Egy fiatal hölgy tűsarkúban műanyag kaspókat cipel, egy idősebb asszony a férjével pálmát vásárolt, de már sül a lángos és próbálják a ruhákat is. Nagy forgalom nincs, de 50 napos Csipkerózsika-álom után lassan ébredezik a Tokaji úti használt- és iparcikk piac.

– Március 16-án, a vészhelyzet kihirdetését követően bezártuk a KGST piacot – teszi hozzá Kovalecz Róbert. A NYÍRVV Kft. piac és vásártér üzemeltetési irodavezetője hozzáfűzte, az árusok és a vásárlók is nehéz szívvel hagyták el a piacot, amire átmenetileg lakat került. Két hete azonban az árusok kezdtek el kopogtatni az üzemeltetőnél, hogy amint enyhül a járványhelyzet, minél korábban szeretnének kinyitni.

– Keddtől 440 üzlethelyiség és pavilon bérlője nyithatott ki! – szögezte le péntek reggel Kovalecz Róbert. Az irodavezető elmondta, főként azok az árusok jelentek meg újra, akik ruhát, iparcikket és élelmiszert árulnak. – Természetesen a kormányzati védelmi intézkedéseket betartjuk és betartatjuk – fűzte hozzá a NYÍRVV munkatársa. – Olyan szabályokat hoztunk, ami egyszerre szolgálja az árusok és a vevők biztonságát is; maszkot kell hordani a piac területén, a védőtávolságra, arra a bizonyos 1,5 méterre ügyelni kell, és mivel egyetlen kapun lehet a KGST piac területére bejutni, egyszerre, egy időben csak 400 vásárlót engedünk be.

Ezen felül pedig 10 és 12 óra között csak a 65 éven felüli vásárlóknak engedélyezik a bent tartózkodást. Kedd óta lassan, de folyamatosan nő a forgalom a KGST piacon. A bérlők és a fenntartó is arra számít, hogy szombaton, ami évek óta a legnagyobb forgalmat bonyolító nap, többen látogatnak majd ki. A NYÍRVV arra hívja fel a figyelmet, hogy emiatt átmenetileg kisebb-nagyobb torlódások is várhatóak a piac területén, mivel csak egy kaput lehet használni és hétvégén is csak 400 fő tartózkodhat egyszerre, egy időben a piacon. Emiatt az árusoktól és a vevőktől is türelmet és fokozott óvatosságot kérnek. A vásárlók létszámát forgalomszámlálással fogják ellenőrizni a biztonsági őrök.

Kovalecz Róbert arról is beszámolt, hogy a nagybani piac működése zavartalan, a Búza téri piaccsarnokban pedig egyre nagyobb forgalomra lehet számítani.