Online időpontfoglalót próbálhat ki szerdától 70 ezer oltásra regisztrált

Az oltási program további felgyorsítása és a háziorvosok terheinek a csökkentése érdekében egy pilot-program keretében egy új eszközt, online időpont foglaló rendszert próbálhat ki csütörtök délutánig 70 ezer oltásra regisztrált.

A jogosultak SMS-ben kaptak erről értesítést és jövő hét hétfő, kedd, szerdai napokra tudnak így időpontot foglalni Sinopharm vakcinával történő oltásra.

Az online időpontfoglalót a négy egyetemi kórház oltópontjaihoz nyitották meg, és azok elhelyezkedésének megfelelően Budapestről, Szegedről, Debrecenről és Pécsről 70 ezer regisztrált kapott arra lehetőséget, hogy április 22. csütörtök 16 óráig az interneten foglaljon időpontot.

Az SMS tartalmazza az időpontfoglaló felület elérhetőségét, és azt is, hogy az oltás Sinopharm vakcinával fog történni. Az SMS azt is tartalmazza, hogy ha az érintett mostanra már megkapta az oltást, akkor nincs teendője.

Az időpontfoglalás - ahogy az oltás is  - természetesen önkéntes. Amennyiben valaki, aki lehetőséget kapott az időpontfoglalásra, de nem kíván vele élni, akkor sincs teendője, oltására egy későbbi időpontban kerülhet sor. Akkor sincs teendő, ha például egy várandós kapott SMS-t és lehetőséget erre az oltásra, hiszen a várandósok oltása jelenleg csak Pfizer és Moderna vakcinákkal történhet.

Amennyiben a rendszer sikerrel vizsgázik, megfontoljuk az általános kiterjesztését a regisztráltakra.

Kérdés-válasz

Ki jogosult most online időpontfoglalásra?

Az a regisztrált, aki április 21-én erről SMS értesítést kapott. (Összesen 70 ezer fő - Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen városokban).

Meddig tud online időpontot foglalni?

Április 22. csütörtök 16 óráig.

Milyen oltási napokra tud időpontot foglalni? 

Április 26. hétfő, 27. kedd, 28. szerda.

Milyen városokban található oltópontokra lehet időpontot foglalni?

Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen (az orvostudományi egyetemek kórházainak oltópontjaira).

Milyen vakcinával történik az oltás?  

Sinopharm vakcinával.

Az oltás második időpontja is ugyanott történik, ahol az első oltás?

Igen, a második oltás is csak ott történhet, ahol az első (a két oltás között  28 napos a különbség ennél a vakcinánál).

Lefoglaltam az időpontot. Utólag tudom módosítani?

Nem.

Nem találok megfelelő időpontot, nem tudok most elmenni a megadott időpontokban. Jogosult maradok az oltásra?

Igen.

Kaptam SMS-t, de mostanra már az oltást is megkaptam. Mit tegyek?

Nincs semmi teendője.

Kaptam SMS-t, de éppen aktív beteg vagyok. Mit tegyek?

Ha Ön jelenleg akut koronavírus-fertőzött  vagy egyéb más lázas, akut betegsége van, akkor most nem oltható. Nincs semmi teendője. Jogosult marad az oltásra később is.

Várandós vagyok, de kaptam SMS-t. Mit tegyek?

Nincs semmi teendője. Önnek a Pfizer és a Moderna vakcina alkalmazható. Ebben az oltási akcióban nem tud részt venni.

Mit vigyek az oltásra?

TAJ-kártyát, személyi igazolványt és kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hozzajarulo-nyilatkozat-nyomtassa-ki-toltse-ki-es-vigye-magaval-az-oltasra

Az online időpontfoglalás lépései

 1. Látogasson az EESZT  Lakossági portálra: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal
 2. Kattintson az egyéni időpontfoglalás gombra!
  Ott is olvashatja, hogy az időpontfoglalás jelenleg csak azon regisztráltak számára elérhető, akik erről a lehetőségről előzetesen SMS értesítést kaptak.
 3. Megjelenik a COVID oltás időpontfoglalás felület.
  Kérjük, hogy a megfelelő mezőkbe írja be a TAJ-számát, a születési dátumát, és a képernyőn látható ellenőrző kódot. Nyomja meg a Küldés gombot!
 4. Ha Ön nem jogosult az időpontfoglalásra, akkor nem fog tudni továbblépni, és a képernyőn azt az üzenetet láthatja, hogy „Ön nem jogosult oltási időpont foglalására, az csak az előzetesen SMS-ben értesítettek számára lehetséges!”.
 5. Ha Ön jogosult az időpontfoglalásra, akkor megjelenik az IDŐPONT KERESÉSE felület. Itt az elérhető oltási időszakra válassza ki az Ön által preferált  települést (a főváros esetén a kerület), adja meg irányítószámot!
 6. Ezután megjelennek a még lefoglalható kórházi oltópontok és ott szabad oltási időpontok.
 7. Ha Önnek megfelelő a felkínált valamelyik szabad időpont és oltópont, akkor azt a JELENTKEZEM gomb megnyitásával foglalhatja le.
 8. Ezt követően megjelenik az időpontfoglalás űrlap, amely tartalmazza az Ön által kiválasztott oltópont (egészségügyi intézmény) címét és az oltás pontos időpontját (dátum, óra), valamint az Ön személyes adatait (TAJ- szám, név, születési dátum, mobiltelefonszám, email-cím). Itt még módosíthatja az időpontot.
 9. Amennyiben az adatok megfelelnek, nyomjon rá az IDŐPONTFOGLALÁS VÉGLEGESÍTÉSE gombra.
 10. Ezt követően a rendszer átnavigálja a SIKERES IDŐPONTFOGLALÁS felületre, amelyen lehetősége nyílik a foglalási visszaigazolás kinyomtatására is.
 11. Az Ön által lefoglalt időpontot természetesen más már nem tudja lefoglalni.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu