Önkormányzati táborok és meleg étel a nyári szünetben Nyíregyházán
A fotók archív felvételek a 2019-es, valamint 2018-as táborokról. Készítette: Szarka Lajos

Az önkormányzat tájékoztatása szerint, a hagyományoknak megfelelően – a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett –, ebben az évben is várják a nyári napközis táborok, valamint a Szigligeti Gyermeküdülő a nyíregyházi általános iskolásokat. Az előbbiekre a szülők 2020. június 8-tól a Közintézményeket Működtető Központnál (Nyíregyháza, Országzászló tér 1.) adhatják le jelentkezésüket, az utóbbiakra pedig már mindez az iskolákon keresztül megtörtént.

Idén 10 turnusban több mint 700 gyermek táborozhat az önkormányzat tulajdonában és a NYÍRVV Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő Szigligeti Gyermeküdülőben. Az első csoport június 16-án indul a Balaton partjára, az utolsó pedig augusztus 20-án jön haza. A programok az elmúlt évekhez hasonlóan idén is változatosak lesznek. Ez önköltséges tábor, az általános iskolásoknak 35 000 Ft/fő költségtérítést kell fizetni turnusonként. A táborozó gyermekek egy része azonban 10 000 forint kedvezményben részesül. Ők azok, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre is jogosultak, tartós beteg gyerekek, vagy akiknek szülei három vagy több kiskorú gyermekről gondoskodnak és igényelték a támogatást.

Múzeumfalutól a nyelvi táborig

A szigligeti táborok mellett idén sem maradhatnak el a klasszikus nyári napközis táborok sem, amelyek hét helyszínen várják majd az iskolásokat – összesen 1600 gyermek táboroztatását tudják biztosítani – 2020. június 29-től augusztus 14-ig. A táborok ingyenesek, csak az étkezésért kell fizetni, ami 3000 forint egy hétre, azzal, hogy az év közbeni kedvezmény a tábor idejére is vonatkozik. Továbbra is van lehetőség arra, hogy a gyerekek több turnusban is részt vegyenek. A második turnustól nekik már 17 000 forintot kellett fizetni. Idén biztonsági okokból úszótábor nem lesz, de ami igen:

– Múzeumfalu – 3 turnus
– Kis Vakond Tábor – 7 turnus
– ZELK Sporttábor – 2 turnus
– Sóstóhegyi Nyelvi Tábor – 2 turnus
– Szőlőskerti Angol Nyelvi Tábor – 1 turnus
– Focitábor – 2 turnus
– Göllesz Tábor – 1 turnus (kizárólag csak az iskola tanulói részére)

Jelentkezni a Közintézményeket Működtető Központnál lehet 2020. június 8-tól az alábbi címen: Nyíregyháza, Országzászló tér 1.

Bővebb információ az alábbi elérhetőségeken kérhető: 42/512-820, napkozistabor@kozim.hu.

Tónus:

Az önkormányzat vállalta a feladatot

A nyári táboroztatás nem kötelező önkormányzati feladat, Nyíregyházán azonban fontosnak tartják, hogy tartalmas elfoglaltságot biztosítsanak a fiataloknak, segítve ezzel is a szülők mindennapjait, így idén a kétféle táborra hozzávetőlegesen 40 millió forintot különítettek el.

Még lehet jelentkezni a nyári étkeztetésre is

A szünidei étkeztetés biztosítása 2016-tól már kötelező feladat az önkormányzatok számára. Idén erre közel 900 hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermek jogosult. Erre 20 millió forintot biztosít az önkormányzat. Akik még szeretnék, jelezhetik igényüket a Polgármesteri Hivatal Szociális és Köznevelési Osztályánál.

Idén is lesz Zoosuli

Csakúgy, mint minden évben, idén is megtartják a Zoosulit a Nyíregyházi Állatparkban. A táborra ettől az évtől kezdve online lehet majd jelentkezni. A regisztráció kezdetét az állatpark Facebook-oldalán jelzik!

A diákok szakképzett pedagógusok és főiskolai hallgatók vezetésével ismerhetik meg testközelből az élővilágot. Bepillantást kapnak a kulisszák mögé, s az 5 nap alatt a szervezett programok keretében megismerkednek Földünk állatvilágával. A heti turnusokban, mely 8.00–16.00 között hétfőtől péntekig zajlanak, 10 programban vesznek részt a diákok (délelőtt és délután forgószínpadszerűen jutnak el más-más állatcsoporthoz). Összlétszám: 100 gyermek/hét (a gyermekek 10 fős kis csoportokban lesznek, a csoportbeosztás az első napon történik, a gyermekek igényei szerint).

Idei turnusok:

– június 22–26.

– június 29–július 3.

– július 6–10.

– július 13–17. 

(A tábor díja magában foglalja a tízórait, az ebédet és az uzsonnát.)

Idén több újdonsággal, illetve újítással is készülnek, az egyik ilyen, hogy a tábor központi helyszíne a Hotel Dzsungel lesz.

Jelentkezési feltétel:

– írás, olvasás s az első osztály befejezése. 

Jelentkezni csak az ONLINE rendszeren lehet majd (e-mailen keresztül történő regisztrációkat nem tudnak fogadni)!

Sport- és élménytáborokat szervez a Sportcentrum

Nyári sport- és élménytáborokat szervez a Nyíregyházi Sportcentrum. Az önkormányzati cég ezzel a fiatal korosztály szünidejének tartalmas eltöltéséhez szeretne hozzájárulni, egyben a szülőknek segíteni azzal, hogy a 6–12 éves korú gyermekek hasznosan és kellemesen éljék meg a nyarat, amíg ők dolgoznak. A négy turnus közül az első közvetlenül a június közepi iskolazárás után indul, már most várják a jelentkezőket.

Az első, egyhetes turnus június 15-ével indul, hétfőtől péntekig, naponta nyolctól négyig tart, s még három követi. A központi helyszín a Continental Aréna lesz, de a parkolójában lévő strandröplabdapálya, valamint a jégpálya – természetesen szárazon –, továbbá a Bujtosi Városliget is várja a kicsiket. Kosárlabda, kézilabda, röplabda, strandröplabda, asztalitenisz, görkorcsolya, élő csocsó is a kínálat része, de még inkább rengeteg izgalmas, szabadidős program vetélkedőkkel, csapatjátékokkal, amiknek a szervezése már gőzerővel zajlik.

Turnusok:

I. turnus: június 15–19.

II. turnus: június 22–26.

III. turnus: június 29–július 3.

IV. turnus: július 6–10.

A tábornak van egy térítési díja is, amibe három étkezés: tízórai, ebéd és uzsonna is benne foglaltatik. Aki szeretne jelentkezni, már most megteheti, egyben bővebb információk is kérhetők a táborról a sajto@nyiregyhazisc.hu e-mail-címen, valamint a 30/957-7337-es számon, Bíróné Nádasi Mariannánál.

Tábor a Sóstói Skanzenben

A megújult Sóstói Múzeumfalu újra lehetőséget biztosít arra, hogy saját szervezésű táboraiban tartalmas és érdekes heteket töltsenek a gyerekek a nyári szünidő alatt. Idén Skanzen Tábor néven 2 hét turnusát indítják el, melyre már lehet jelentkezni!

Turnusok:

– július 27–31.

– augusztus 3–7.

Mindkét héten maximum 15 fős kiscsoportra osztva tartják foglalkozásaikat a pandémiás helyzetből következő szabályokat figyelembe véve.

Népi kézműves foglalkozások mellett lesz népi játékok olimpiája, régészeti feltárás, a „boszorkánykonyhában” pedig a népi gyógynövényeket vizsgálhatják meg a táborozók.

A tábor során háromszori étkezést biztosítanak a résztvevőknek.

Várják a szülők jelentkezését: az info@muzeumfalu.hu e-mail-címre, illetve a 06-20/435-1141-es telefonszámon.

További információk a Sóstói Múzeumfalu honlapján érhetőek el.