Önkéntes tartalékos katona – Kalandvágy és hazaszeretet mozgatja a jelentkezőket
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ, valamint a Huszár Alapítvány szervezte az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” sorozatban azt a tájékoztatót, mely az önkéntes tartalékos katona feladatairól és lehetőségeiről szólt a Kállay-házban. Fiatalok és korosabbak, fiúk és lányok is jelentkeznek a már 11.500 önkéntes tartalékos katona mellé, akik 3 év alatt 6 hónap szolgálatot vállalhatnak, évi 25, illetve 15 órás kiképzés során.

Megfordult a fejedben a haza védelme? Érdekelnek a kihívások és a változatos feladatok, de elkötelezett vagy munkád, vagy tanulmányaid iránt? Jól jönne egy kis keresetkiegészítés? A Magyar Honvédség lehetőséget ad a szolgálatra, hogy kamatoztasd tudásodat országunk védelmében! Jelentkezz tartalékos katonának! Életed egyik legnagyobb kalandja vár Rád! Ezekkel a mondatokkal indul a Magyar Honvédség tájékoztatója az önkéntes tartalékos katonai szolgálatról. E mellé személyes találkozókat is szerveznek, ahol közvetlen információkkal is szolgál az előadó.  

„Magyarországon a 2010-es évek elején alakították meg először az önkéntesség alapján tartalékos katonai szolgálatot vállalók részére azt a lehetőséget, hogy közelebb kerülhessenek a Magyar Honvédséghez. Ekkor megalapították az önkéntes műveleti tartalékos és az önkéntes védelmi tartalékos állományt. 2017-ben újra lendületet kapott a tartalékos állomány, és jelentős fejlesztés kezdődött meg ezen a területen is. Új szolgálati formával sikerült ezt bővíteni, az önkéntes területvédelmi tartalékos katona szolgálati formával. El tudom mondani, hogy jelenleg több mint 11.500 önkéntes tartalékos katonája van a Magyar Honvédségnek” – nyilatkozta Polyák András ezredes, a MH Tartalékképzést Támogató Parancsnokság területvédelmi igazgatója.

Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik. Hazánknak is szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett támogatják a honvédség munkáját, és veszélyhelyzetben sem riadnak vissza attól, hogy komoly segítséget nyújtsanak az országnak – írja a hivatalos honvédségi tájékoztató.

Az önkéntes tartalékos katonák tényleges szolgálati időtartama 3 éven belül összesen 6 hónap lehet.

Minden 18 és 65 év közötti férfi és nő jelentkezhet. Az első évben 25, majd a következő esztendőkben 15-15 nap az alapkiképzés.

„Ezzel tud egy pluszt hozzátenni a haza védelme és a hazafiasság irányába. Nagyobb biztonságot is tud a szűkebb lakókörnyezetének, régiójának biztosítani. A másik, hogy egy jó csapatba kerül. Én úgy gondolom, hogy a MH az egy nagyon jó csapat. Kihívásokkal és azokkal az új technikai eszközökkel is találkozik, ami a jelenleg zajló haderő-fejlesztési program keretében bekerülnek a Magyar Honvédséghez” – fogalmazott Polyák András ezredes.

A kadét program keretében katonai rendtartás mellett élnek a tanulók katonai kollégiumokban, illetve a honvéd kadét programban középiskolás korú fiatalokat is nevelnek a hazafiasságra. Azok az önkéntes tartalékos katonának jelentkezők, akik a felsőoktatásban, illetve a szakképzésben tanulnak, ösztöndíjat kapnak. A dolgozók munkahelyi elfoglaltságaihoz igazodnak, ezért leginkább hétvégi kiképzések vannak. A Magyar Honvédség a kiképzési napokon megtéríti az önkéntes tartalékos napi illetményét, illetve kompenzációt fizet a munkahely számára.

Az iranyasereg.hu oldalon sok információt lehet találni, ott is lehet jelentkezni, de minden megyeszékhelyen Toborzó Irodát működtet a Honvédség, ahol személyesen is várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó galéria

Előadás a tartalékos katonai szolgálatról