Gazdaság – Javuló eredmények, alacsony munkanélküliségi ráta

Jelenleg 7,7 százalék a munkanélküliség ráta Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, soha nem voltak még ilyen jók az adatok – így nyilatkozott Román István főispán. Az elmúlt évek munkájának eredménye, hogy folyamatos a gazdasági fejlődés, bővült az építőipar teljesítménye, valamint egyre több a beruházás is a térségben.

Nagy építkezéseket, toronydarukat, szorgos embereket láthatunk megyeszerte Szabolcs-Szatmár-Bereg településein. A korábbi évek statisztikáival ellentétben, a gazdasági helyzet szempontjából már nem a listák végén kapunk helyet – így fogalmazott a főispán az elmúlt időszak eredményeiről. Sokat erősödött a térség, tavaly a gazdasági szervezetek 29 százalékkal nagyobb összegű infrastrukturális és eszközberuházást hajtottak végre, mint az azt megelőző évben, és ezzel az országos lista élére került Szabolcs-Szatmár-Bereg – nyilatkozta a főispán Nyíregyháza Most című műsorunkban.

Nyilván nagyon sok probléma és gond van, amit orvosolni kell, viszont az látszik, hogy van egyfajta lendületvétel a megyében, amit a háború és az annak a kezeléséből adódó energiaválság és az energiaárak növekedése okoz, ez nyilván nem segíti, de azzal együtt is azt gondolom, hogy az elmúlt évek munkája eredményeképpen gyakorlatilag folyamatos a bővülés és szép eredményeket sikerül elérni. Ha megnézzük az építőipart, ott 11 százalékkal bővült a teljesítmény a megyében az egy évvel korábbihoz képest, de a mezőgazdaságot, az élelmiszer-gazdaságot, nagyon sok területet nézhetünk, azt láthatjuk, hogy folyamatosak a beruházások, és a beruházások mögött a megye gazdaságának a megerősödése van” – mondta Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye főispánja.

7,7 százalékos munkanélküliség

Ennek további eredménye, hogy egyre több a munkalehetőség is Nyíregyházán és a térségben egyaránt. Amikor a háború kitört a szomszéd országban, volt egy olyan félelem, hogy a munkanélküliség nagymértékben meg fog növekedni. Ezek a számítások egyelőre még nem igazolódtak be, mivel az országban és a megyében is soha nem volt még annyi foglalkoztatott, mint 2022 év végén – tette hozzá a főispán.

Minden gond és baj ellenére a munkaerőpiac stabil, nyilvánvalóan ez annak köszönhető, hogy stabil alapokon nyugszik a magyar gazdaság és Magyarország költségvetése egyaránt. Itt, a megyében is 8,8%-ról 7,7%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta. Az álláskeresőknek több mint a fele jelenleg maximum 8 osztállyal rendelkezik, tehát a munkaerőpiac szempontjából korlátoltan foglalkoztathatóak. Nyilván vannak olyan munkakörök, amelyekben igen és vannak olyanok, amelyekben nem. Ezzel együtt is van még munkaerő-tartalék. Akinek van munkahelye, sokszor szeretne jobbat, ahol több pénzt kereshet, ahol esetleg nagyobb lehetőségeket kaphat, tehát egy állandó belső mozgás is működik” – tette hozzá Román István.

A kormányhivatal foglalkoztatási támogatásokkal is segíti ezeket a folyamatokat. A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum mellett egy megyei is működik. Az elmúlt években soha nem látott mennyiségű forrás állt rendelkezésre ezekre a feladatokra, egyszerre több program is fut, amit a foglalkoztatási osztály koordinál. A Nyíregyháza Most teljes beszélgetését elérhetik a Nyíregyházi Televízió YouTube-csatornáján, ahol sok más témáról is tájékoztatja a nézőket Román István főispán.