Olvasópróbán a Macskajáték: a márciusi bemutató rendezője Verebes István

Egy győri nagyszínpadi előadás után most itt, Nyíregyházán, a Krúdy Kamara színpadára rendezi meg Örkény István Macskajátékát Verebes István. Az egykori színházigazgatót nagy szeretettel fogadta a társulat, és mindannyian abban bízunk, rendezése hasonló siker lesz a közönség örömére. A Macskajáték nyíregyházi szereplői között Pregitzer Fruzsina, Horváth Margit, Szabó Márta és Széles Zita is szerepel. A bemutató március 8-án lesz a Krúdy Kamarában. 

„A Macskajáték meséjét énelőttem már több ezren elmesélték. A darab arról szól, hogy két ember szereti egymást, de akadályok lépnek föl, s a csábító harmadik – akit ez esetben Paulának hívnak – minden női varázsát latba vetve magához láncolja a férfit, s a boldog pár oltár elé lép... Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek”

– így fogalmaz az 1969-ben megírt színművéről a szerző, Örkény István. Makk Károly filmjét a ’70-es évek derekán mutatták be.

„Nekem ez a darab arról szól, hogy az ember, ha érzelmileg nagyon fontos valakit tart maga mellett – mindegy, milyen okból –, és ott a bizalom elvész, az rettenetes tragédia. Akkor élet-halál harc kezdődik, mert ilyenkor már elveszteni valakit, az maga a halálnak, a végzetnek a szele. Mindez egy olyan valakivel történik, aki életerős, életigénylő, nagyon színes valaki, és szabad ember. ...és jól csinálja, jól teszi, hogy belehal. Ellentétben a nővérével, aki egy fegyelmezett polgár, és a saját betegsége méltóságában elfelejt élni

– fogalmazott a Jászai Mari-díjas rendező, Verebes István. Civil életére is utalt Verebes István, és említette, tudja, mennyire fájdalmas elveszíteni valakit, akivel egykoron közös életük, élményeik, emlékeik voltak. Örkény István, Sulyok Mária, Dajka Margit, Makk Károly, Bulla Elma, Halász Judit, előzményként csupa legenda szerepel a film- és színházművészetben. Akár terhes is lehet ilyen múlt után új bemutatóra, új tragikomédiára vállalkozni 2023-ban. 

„Az ember nem veszi tudomásul. Ha egy léhább darabot fogok a kezembe, akkor is úgy fogom föl, hogy a legalaposabban kell felkészüljek, a műfajon belüli módon. Ilyenkor egy kicsit tiszteletlennek kell lenni. Ilyenkor meg kell próbálni a szerzőt követni mindenek felett, de nem beleremegni a konvencióba. Látomásom – nem tudom, meg tudom-e csinálni, az olvasópróba lesz, tehát még sehol nem vagyunk –, hogy az Egérke tulajdonképpen Orbánnénak a varázslótündére, a Don Quijote Sancho Pansája, aki mellette van, közben segíti is, és az egész történetet – ezt a színes, nem is tudjuk, hogy igaz történet-e, hiszen meséli – azt odaszervezi a szeretetével a szemünk elé”

– mondta Verebes István. A díszlet alátámasztja, hogy más a mese és más a valóság. Most, az olvasópróba idején arra készülnek, hogy mindkét megközelítés egy térben jelenik meg. Tekintettel nyíregyházi gyökereire, Verebes István díszlettervező fia, Verebes Mihály is közreműködője lett az előadásnak.

Örök érvényű emberi jellemek, törekvések, vágyak és akaratok abból a lassúbb és kiszámíthatóbb világból, amikor az emberek még levelet írtak egymásnak, és tárcsás telefonon beszéltek távoli barátaikkal, rokonaikkal.

A március 8-ra tervezett bemutató szereplői mások mellett Pregitzer Fruzsina, Horváth Margit, Szabó Márta, Széles Zita és István István.