A Nyíregyházi Erdészet munkatársai az idei évre tervezett véghasználatot végzik a Sóstói-erdő északi oldalán

A Nyíregyházi Erdészet munkatársai a hideg téli időjárást és a fagyott talajt kihasználva a Sóstói-erdő északi oldalán, két erdőrészletben végzik az idei évre tervezett véghasználatot. A fák kivágását követően erdőfelújítást végeznek a már meglévő, természetes úton megjelent csemetékkel. A fák kivágása január 29-én, hétfőn, az azt követő erdőfelújítás pedig várhatóan valamikor az ősz folyamán fejeződik be.

A véghasználat során a vágásra érett erdő kitermelése zajlik a Sóstói-erdőben. A tudatos erdőgazdálkodás része, hogy a fakitermelés során igyekeznek a lehető legnagyobb arányban értékes faanyagot kinyerni, majd a kitermelés helyén új erdőt telepíteni. Mindezt szakszerű tervezési munkálat előzi meg.

„Itt, az alföldi körülmények között úgynevezett vágásos üzemmódban dolgoznak az erdészek. Ha ezt egy gyümölcstermesztéshez vagy egy agrárgazdálkodáshoz hasonlítjuk, akkor gyakorlatilag ez lenne az aratás vagy a betakarítás ideje. Ezek azok a fák, amiket erdész elődjeink valamikor 80–100 éve ültettek. Ilyenkor mi ezeket kitermeljük és hasznosítjuk” – mondta Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet igazgatója.

Az erdészet munkatársai egy éve várják a megfelelő időjárást, ugyanis csak kellően kemény talajviszonyok mellett tudnak a munkagépek a lehető legkisebb károsítással dolgozni. Az elmúlt tél ilyen szempontból nem volt kegyes hozzájuk, a mostani időjárás viszont ideálisnak bizonyult a fakitermeléshez. A 3,4 hektárnyi területen végzett vágás hamar lezajlott, mindössze 2-3 hetet vett igénybe. A fák kivágása után egy hosszabb folyamat veszi kezdetét, maga az erdőfelújítás.

„A következő rész az erdőfelújítás, ami egy hosszadalmasabb dolog, először megtisztítjuk a terepet az itt maradt ágaktól, gallyaktól, utána pedig talajelőkészítés történik, tehát kiszedjük a tuskót a földből és egy szántást végzünk. Erre azért van szükség, mert ezen a területen is, mint ahogy Sóstó nagyon sok részén idegenhonos, invazív fajok is találhatóak, amelyeket gyökerestől szeretnénk eltávolítani a területről. Ha ez megtörténik, várhatóan valamikor a nyár folyamán, akkor ősszel következik az erdőfelújítás is, tehát a csemeték ültetése vagy mag követése, attól függ, hogy erre a területre mit tudunk beszerezni” – hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette, a Natura 2000 oltalom alatt álló erdőterület egy homoki tölgyes, ezért az erdészeti hatóság és a Nyíregyházi Erdészet is a kocsányos tölgyeket preferálja, de nem lesznek egyedül, hiszen sok más elegy fafajjal is dolgoznak, hogy változatos, ökológiailag is stabil legyen az erdőállomány. Ennek megfelelően ezen a két erdőterületen cserjefajok mellett 6–8 őshonos elegy fafajt ültetnek majd el, ezáltal is szebbé, színesebbé, érdekesebbé téve az erdőt. A kitermelt faanyagot az erdészet hasznosítja.

„Az itt kitermelt faanyag nagy része sajnos már iparilag nem hasznosítható, mivel ez egy túltartott, öreg, és ezáltal szárazabb, betegebb erdő volt. Természetesen, amit tudunk, azt a faipar számára fogjuk átadni. Viszont az itt képződő tűzifát csak úgy, mint a lakosság vagy viszonteladók szabadon megvásárolhatják, akár közvetlenül innen a területről is” – zárta gondolatait Szokolovszki Géza.

A két erdőterületen a munkálatok befejeztéig továbbra sem lehet áthaladni, a csemeték elültetésekor valószínűleg be is kerítik azokat, hogy az itt élő vadállatok, elsősorban őzek ne tegyenek kárt a fiatal fákban. A bekerítést természetesen úgy oldják meg, hogy az erdőterület szélén, illetve annak környezetében továbbra is szabadon lehessen járni az erdőt.