NYTV: eredeti felvételekkel, szemtanúkkal, szakértőkkel ’56-ról

Szitha Miklós a NYÍRI AFK (Amatőr Film Klub) 1968-as létrejöttét követő évben már aktív tagja volt a kis csoportnak. Ekkor normál 8 mm-es fekete-fehér filmnyersanyagra forgattak, elsősorban a Szovjetunióból bekerült kamerákkal, majd ezt követően a szuper 8 mm-es rendszerű, és már színes filmekre készítették felvételeiket. Családi, úti és néprajzi filmeket készítettek, számos országos díjat szereztek. A klub legendás vezetője akkor L. Nagy László volt, majd halála után Miklós vette át a csoport vezetését.

Filmtechnika után videotechnika

Az 1980-as évek közepétől tért hódított a videokamera és a videotechnika. Otthonuk az alakulást követően a régi és az új megyei művelődési központ lett. Rendszeresen megszervezték a filmes nyári táborok mellett a Csengeri Megyei Film- és Videószemléket, területi és országos versenyeket is, melyekre rendszerint sok alkotással neveztek. Miló Mihály (HSC), a Nyíregyházi Televízió vezető operatőre – aki jó kapcsolatuknak köszönhetően annak idején elkészítette a 30 éves a Nyíri AFK filmet – több mint tíz évig volt zsűritag ezeken a versenyeken, ahol az alkotások vetítése után éjszakába nyúló konzultációk alakultak ki. Miklós sokszor élesen bírálta az úgymond „profi” filmeseket, hangsúlyozva, hogy az amatőr filmes sokkal érzékenyebb a társadalom jelenségeire, ugyanakkor igényelte és elfogadta a kritikai hangot, mert értette, hogy ez viszi előre a szakmai fejlődésben a filmkészítőket.

Helytörténeti interjúsorozat

Miló Mihály is készített 1956 kapcsán egy városunkról szóló pályázati dokumentumfilmet, tíz éve az 50. évfordulóra. Így emlékszik erre az időszakra: – Amikor elakadtam valahol, Miklóshoz fordultam segítségért, aki – mint kiderült – már előrehaladott állapotban volt egy háromrészes, több mint háromórás anyaggal, mely nemcsak a forradalmi eseményekkel foglalkozott, hanem az azt követő megtorlás időszakát is igyekezett feltárni. Már az anyag szerkesztése folyt, amikor egy baleset következtében elhunyt. A készítő kollégák, társak fogtak össze és fejezték be ezt a történelmi és helytörténeti szempontból is jelentős interjúsorozatot „1956 – Nyíregyháziak a Forradalomban” címmel – mondta. Ezt láthatják most, a külön részletezett műsorelemek mellett vasárnap – tíz évvel a szándék megszületése után.
A sorozat három,  közel  egyórás részből áll, s a következőkről szól:
1. rész: Demeter János, Megyei Forradalmi Tanács, vezetőségi tag
2. rész: Bán István, aki Debrecenben a Teológián végzett, vizsgái közben tért haza Nyíregyházára és lett részese a forradalmi eseményekben – híres rádióbeszéde
3. rész: Tárnok Ferenc és Tárnok Tamás, akik a rádióközeli harcokban estek el
Hegedűs István, válogatott öttusázó, feltehetően orvlövészek áldozata lett
Tálas Miklós, aki ipari tanulóként részt vett a lovas szobor ledöntésében, ezt követően sebesült meg a Kossuth téren
Hetey László színművész, aki akkor kossuthos diákként vett részt a forradalom eseményein
Rácz István leánya emlékszik édesapjára, aki a Kossuth gimnázium tanára és a Városi Munkástanács elnöke volt
Dankó László, aki a Megyei Forradalmi Tanács Intéző Bizottságának tagja volt
Joób Olivér, aki akkor a Kossuth gimnázium tanulója volt
Nagy Károly pedagógus, aki Komádiban volt a forradalmi bizottmány tagja
Szitha Miklós alkotótársai voltak: Török Mihály, Bártfai Péter operatőrök és Csordás László vágó, akik a Nyíregyházi Városi Televízió munkatársaként is dolgoztak. Joób Olivér segítette Miklós halála után a sorozat befejezését.

Percről percre a tévében, 1956-ról
A Nyíregyházi Televízió pontos vasárnapi műsorfolyama a következőképpen alakul. Reggel 8 (és ismétlésben azok kedvéért is, akik például részt vesznek a délelőtti megemlékezésen) és délután 17 órától ugyanazt a többórás összeállítást láthatják, az alábbi időrenddel:
8.00 (és 17.00) Interjúsorozat 1. rész
9.00 (és 18.00) Interjúsorozat 2. rész
10.00 (és 19.00) Interjúsorozat 3. rész
11.15 (és 20.15) Híregyháza különkiadás: szakértővel és szemtanúval
11.45 (és 20.45) Miló Mihály: 56 perc a nyíregyházi forradalomról – dokumentumfilm
12.45 (és 21.45) Pro Musica Leánykar: népdalok, Bartók és Kodály kórusművek, Bartók Béla születésének 135. évfordulóján, a Filharmónia Magyarország Ifjúsági Koncertsorozata részeként. Vezényel: Szabó Dénes, Kossuth-díjas karnagy.

(Szerző: Tarczy Gyula főszerkesztő)