Nyolcmillió négyzetméternyi zöld

A felmérés még tavalyelőtt kezdődött, amelynek nyomán kiderült Nyíregyháza zöld növényekben igen gazdag. Egységnyi területen ugyanis annyi a fás növényzet, amely háromszorosa a nagyvárosokban megszokott átlagnak, összesen 8 millió négyzetméter.

 

A lakosság érdekében

 

A felmérést végző cég geodéziailag mérte be a zöld területek sarokpontjait, koordinátáit, valamint a fás szárú növények helyét. 

– Jelenleg a bemért fásszárú növények fényképezése és leírása folyik, amely jövő májusig tart – emelte ki Sigmond Sándor, főkertész. Hozzátette, mivel fényképes dokumentációt készítenek hozzá kérik a lakosságot, hogy türelemmel viseljék a munkálatokat, mert ez a lakosság érdekében is történik.

 

Ökológiai-, humán és vagyonérték

 

A megyeszékhely zöldterülete nem csak óriási ökológiai érték, vagyon- és humánérték egyben hangsúlyozta a főkertész. Majd hozzátette ez sok feladatot ró a városra, egyrészt mert a növényzet nagy része elöregedett, másrészt mert a fasorok a jelenlegi kor követelményeinek városökológiai szempontból nem biztos hogy megfelelnek. Mivel a folyamat célja, hogy részletes képet kapjunk a zöldnövényzet vagyoni értékéről is, sok munka van még hátra, tette hozzá a szakember, aki hangsúlyozta a felmérésbe tervezik bevonni a magánkerteket is. Ezzel a munkával azonban nem zavarják a tulajdonosokat ugyanis azt távérzékelési módszerekkel végzik majd.

Piszár Tünde