Nyitás és enyhítés jövő héttől – Hamarosan nyithatnak a teraszok Nyíregyházán is
Fotó: hirado.hu / MTI

Fokozatosan indul a jelenléti oktatás, jövő hét hétfőtől még csak az óvodák nyitnak ki és az alsó tagozatos diákok mehetnek újra iskolába. Ha a beoltottak száma eléri a három és fél millió főt, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. A miniszterelnök szerint ez jövő héten csütörtök környékén történhet meg.

Szalaggal elzárt terület, üres terasz – bár még az időjárás sem kedvezne egy itt elfogyasztott ebédnek, de a járványügyi intézkedések miatt sem fogadhat vendéget ez a belvárosi étterem. A konyhában viszont folyamatos a munka, november óta elvitelre és kiszállítással főznek a szakácsok. Tavaly novemberben kellett bezárni a vendéglátóhelyeket, így az év végi ünnepi időszak is bevételkiesést okozott.

„Sajnos ez egy olyan kiemelt időszak, amikor mindig nagyon jó forgalmunk szokott lenni, sajnos ezeket most nem tudtuk megvalósítani. A húsvétot is ide sorolnám, amikor már vártuk azt, hogy talán ki is nyithatunk, de ez nem valósult meg, viszont ahogy látjuk, a közeljövőben már jó irányba terelődnek a dolgok és reméljük, hogy minél hamarabb visszatér teljesen a normális kerékvágásba az élet” – mondta Nádasdi Péter, a John Bull Pub ügyvezetője.

Enyhítések jönnek

Szerdán elérte a 3 milliót a beoltottak száma Magyarországon, jól és gyorsan haladunk – így fogalmazott Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban.

„A kormány az újraindítás következő lépcsőfokát három és fél millió beoltott emberben határozta meg. Ha ezt elérjük – és reményeim szerint a következő hét közepén, szerdán, csütörtökön ez meglehet –, akkor kinyithatnak a teraszok, ismét visszakapjuk a régi életünk egy darabját” – folytatta a miniszterelnök.

A nyitás hírének természetesen Nyíregyházán is örülnek, fertőtlenítés és takarítás után várják majd a vendégeket. A bértámogatás májusban is jár majd az éttermeknek, ezt a csütörtöki kormányinfón mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Próbálunk majd minél több vendéget leültetni, de természetesen úgy, hogy betartjuk az előírásokat, ez körülbelül 40 főre lesz elegendő, ami a mi teraszterületünk” – tette hozzá Nádasdi Péter.

Nyitnak az óvodák

Az óvodák már hétfőn nyitnak, Nyíregyházán az elmúlt hetekben ötfős csoportokban biztosítottak felügyeletet azoknak a gyerekeknek, akiknek dolgoznak a szülei, de április 19-ére a Tas utcai óvodába körülbelül 170 gyermeket várnak az óvodapedagógusok.

„Nagyon várjuk, de így is nagyon szoros kapcsolatot tartottunk az óvodás gyerekek szüleivel és az óvodásokkal. Azt gondolom, hogy a személyes találkozás, amikor már itt lesznek az óvodában, sokkal meghittebb lesz, sokkal másabb lesz, és azt gondolom, hogy minden óvodapedagógusnak ez az álma. Ha kevés gyerek van, azokkal is szívesen vagyunk, de a legjobb, amikor itt nyüzsög az egész csoportra való gyereksereg” – mondta Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője.

Vissza az iskolába

A kötelező kézfertőtlenítést már a legkisebbek is megtanulták az elmúlt hónapokban, az alsó tagozatosok már hétfőn, vagyis április 19-én visszatérnek a jelenléti oktatáshoz. A pedagógusok már várják a találkozást.

„Nagyon hiányoznak a kollégáim és a diákok is, és a pedagógiának az a varázsa is, hogy együtt vagyunk és megosztjuk a problémáinkat, ezek nagyon-nagyon hiányoznak” – mesélte Lugosi Mónika, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik pedagógusa.

Az iskolák újraindítása csak fokozatosan és óvatosan halad, a felső tagozatosoknak marad az online oktatás és majd a középiskolásokkal egy időben, május 10-én ülnek újra iskolapadba.