Nyit a Görögkatolikus Múzeum – Május elsejétől várják a látogatókat az új intézményben

Április 13-án nyit a Görögkatolikus Múzeum, majd május elsejétől várják a látogatókat, akiket már az első napon is egy nagyszabású tárlattal várnak. Az új intézmény első együttműködő partnere a Jósa András Múzeum lesz. Szerda délelőtt egy együttműködési megállapodást is aláírtak, ami keretet ad a közös munkához.

Újabb kulturális intézmények kezdenek közös munkába, a hamarosan nyíló Görögkatolikus Múzeum igazgatója írt alá együttműködési megállapodást a Jósa András Múzeum vezetőjével. Miután a Jósa András Múzeum tagintézménye a Kállay Gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalu is, így a közös munkába ezek az intézmények is bekapcsolódnak majd, főleg azért is, mert felújítás miatt ideiglenesen zárva tart a Jósa András Múzeum.

Együttműködés

A megállapodás több elemet is tartalmaz, amelyek keretet adnak a közös munkának.

Le is szögeztük, hogy hat területen szeretnénk együttműködni a Görögkatolikus Múzeummal. Elsősorban a tudományos térre vonatkozik, a kiállítások terére, a tudományos konferenciák szervezésének a területére, pályázatokon való részvételre. Külön kiemelném, hogy nagyon nagy együttműködést szeretnénk várni a restaurátori munkákban, miután nálunk elsősorban kerámia- és fémrestaurátorok vannak, a Görögkatolikus Múzeumban pedig ugye festmény-, ikon- és képrestaurátorok is, tehát hiánypótlás lenne ez számunkra” – nyilatkozta dr. Rémiás Tibor, a 155 éves Jósa András Múzeum igazgatója.

Tematikus múzeum

2020 októberében kezdődött az építkezés, akkor helyezték el a Balázs Mihály által tervezett épület alapkövét. Már akkor lehetett tudni, hogy egy többfunkciós épület jön létre a belvárosban. Magyarország első tematikus, görögkatolikus múzeumában kiállító- és közösségi tereket, raktárakat és restaurátorműhelyt is létrehoztak. Az intézmény célja a görögkatolikus egyház Magyarországon fellehető kulturális javainak gyűjtése, megőrzése és látogatók elé tárása. Az érdeklődők liturgikus tárgyakat, az egyház történetéhez kapcsolódó dokumentumokat, életműveket is megismerhetnek majd itt.

Különleges intézmény

Egy igazán különleges intézménnyel gyarapodik így a Belvárosi Kulturális Negyed, ezentúl a Bessenyei tér mindkét oldalán egy-egy múzeum várja majd a látogatókat.

Egy hosszú, közel 400 éves felekezetszerveződési folyamat végére kerül pont azzal, hogy az egyházi struktúránkban egy csodálatos kulturális intézményt tudunk létrehozni, ami múzeum, tanulmányi ház, kutatóhely, a nyilvánosság számára pedig programokat kínáló kulturális intézmény” – nyilatkozta dr. Szabó Irén, a Görögkatolikus Múzeum igazgatója.

Egy nyitott, a világi múzeumokhoz hasonló nyilvános intézmény lesz a Görögkatolikus Múzeum, amely nemcsak azoknak szól, akik gyakorolják a vallásukat, hanem próbálnak mindenkit megszólítani.

Nyitás májusban

Április 13-án ünnepélyes keretek között nyit az intézmény, majd május elsejétől várják a látogatókat, akiket egy nagyszabású állandó tárlat fogad. Az „Ablak az örökkéválóságra” című kiállítás a fatemplomok korától napjainkig mutatja be a görögkatolikus egyháztörténet emlékeit.

Elsősorban egyházművészeti alkotások, ikonok, liturgikus tárgyak láthatók, illetve ezeknek a különböző szempontú feldolgozása, de a feladataink közé tartozik a Magyarországon fellelhető keleti egyházművészeti anyagnak is a begyűjtése és így az állandó kiállítással együtt nyílik meg két kisebb kiállítótérben egy nagyobb hagyatéknak a bemutatása. Fon Lajos ikongyűjtő hagyatéka több mint 200 darabból áll. Elsősorban orosz, román, szerb, 18., 19. és 20. században készült ikonokból lesz egy nagy válogatás. Aki ezek iránt a témák iránt érdeklődik, az rögtön a keleti egyházművészet két aspektusával is találkozhat a megnyitó alkalmából” – tette hozzá dr. Szabó Irén.

A sajtótájékoztatón dr. Seszták István, a Görögkatolikus Metropólia hivatalvezetője úgy nyilatkozott, a büszkeség és a köszönet jut eszébe a múzeum építése kapcsán. Egyrészt büszkeség, hogy a nehéz évek ellenére is sikerült felépíteni az intézményt, amelyen keresztül bemutathatják a közönségnek ezt az erősen hagyománytisztelő és zárt világot. Ez egyszerre lehetőség és felelősség is a görögkatolikus egyház számára.

Kapcsolódó galéria

Együttműködés a Görögkatolikus Múzeum és a Kállay Ház között