„Nincs szépség egészség nélkül” – Tavaszváró nőnapi futást szerveztek a Sóstói-erdőben

Tavaszváró nőnapi futásra várták a hölgyeket Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben. A szervező Élet Forrása Egyesület mottója, hogy nincs szépség egészség nélkül, ezért gondolták úgy, hogy a közelgő nőnapot egy közös mozgással ünneplik. Futni 4 és 8 kilométeres távon lehetett, de számtalan kiegészítő programot is szerveztek, többek között vérnyomás- és vércukorszint-mérést, testösszetétel-vizsgálatot, valamint dietetikus is várta az érdeklődőket. Minden programelem az egészségmegőrzést szolgálja.

A nők iránti tisztelet és megbecsülés napja március nyolcadika, a nemzetközi nőnap. Hazánkban először 1948-ban került be a naptárakba, nemzetközi szinten viszont már 1917 óta ünneplik. Manapság virágokkal, édességgel kedveskednek a nőknek ezen a napon, eredetileg azonban egy munkásmozgalmi eredetű, a nők egyenjogúságával kapcsolatos demonstratív nap volt. A feminista hangvételű nőnap sokat szelídült az évtizedek alatt, manapság az a gesztus kapja a hangsúlyt, hogy a fiúk és férfiak egy aprósággal kedveskednek nőtársaiknak.

Egyre több nő dolgozik

Az esélyegyenlőség kérdésében az egyik legfontosabb szegmens a munkalehetőség, Magyarországon a nők foglalkoztatottsága 2010-től kezdett el nagymértékben emelkedni, miután egy szemléletváltás történt, így a 20 és 60 év közötti nők foglalkoztatottsági rátája 59-ről 75 százalék fölé emelkedett. Ez a növekedés a második legnagyobb az Európai Unió országaiban – nyilatkozta a napokban a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet munkatársa.

Tavaszváró futás

Manapság a nők egészségére is nagy hangsúlyt helyeznek a nőnapi rendezvényeken, így volt ez Nyíregyházán is, ahol az Élet Forrása Egyesület szervezett egy tavaszváró nőnapi futást. Az egyesület mottója, hogy nincs szépség egészség nélkül, így különböző kísérőprogramra is várták az érdeklődőket az Erdei Tornapályán. Volt például vérnyomás- és vércukormérés, testösszetétel-vizsgálat, valamint dietetikus is várta az érdeklődőket.

A mai napon a nőkért vagyunk, a nők fognak futni a saját egészségükért, azok a nők, akik a mindennapjaikba már beiktatták a mozgást. Célunk az Élet Forrása Egyesülettel az, hogy minél több nőnek tudjunk segíteni és felhívni a figyelmüket, hogy mozogjanak mindennap. Tudjuk a nők nehézségeit, hogy hány szerepkörben kell teljesíteniük, szeretnénk egy picike iránymutatást adni nekik, hogy fontos mozogni az egészségükért. Az egészségünk a belső szépségünk, ami kiütközik és látszik rajtunk” – nyilatkozta Kiss Hedvig, az Élet Forrása Egyesület elnöke.

A rajt után tulipánokat gyűjthettek a futók, összesen 8 színben, mivel 4 és 8 kilométeres távokban futottak. Így lehetett tudni, hogy ki mennyit futott, hogy hány színű virágot gyűjtöttek össze.

Fontos szerepük van a nőknek

A rendezvényt a városvezetés is támogatta. A Polgármesteri Hivatal dolgozóinak több mint nyolcvan százaléka nő, akik munkaidő-kedvezményt is kaptak, hogy részt vehessenek a tavaszváró nőnapi futáson.

Több mint hatvan nő el is jött a Polgármesteri Hivatalból a rendezvényre, nagyon örülök neki, hogy az egészség és a mozgás előtérbe kerül. A nők a legbefolyásosabbak a gyermeknevelésben, a szűkebb környezetükben, biztos vagyok benne, hogy akik itt vannak, sokat tesznek azért, hogy mások is mozogjanak. Ez látszik is Nyíregyházán, rengeteget nőtt a sportolók száma az elmúlt tíz évben, de ezt az is elősegítette, hogy rengeteg beruházást tudtunk megvalósítani, többek között szabadtéri kondiparkokat, futópályákat, kerékpárutakat építettünk, valamint elindultak a Mozdulj Nyíregyháza! programjai. Remélem, hogy ez a jövőben is így marad” – nyilatkozta a helyszínen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Nemzetközi férfinap

A rendezvényen Kiss Hedvig, az Élet Forrása Egyesület elnöke bejelentette, novemberben 19-én, a nemzetközi férfinapon a másik nem képviselőinek is közös futást szerveznek majd a Sóstói-erdőben.

Kapcsolódó galéria

Tavaszváró Nőnapi Futás 2023