Nyírségvíz – Másfélszeresére nőtt az ivóvízfogyasztás
Fotó: Illusztráció

Nyíregyházán 300 millió, céges szinten pedig összesen 900 millió forintnyi beruházást tervez idénre az ivóvíz-szolgáltatásban a Nyírségvíz Zrt. Az elmúlt napok hőhulláma miatt a korábbi mennyiség másfélszeresére nőtt a társaság által kiadott ivóvíz mennyisége, azonban a korábbi évek fejlesztéseinek köszönhetően akár a további növekedés esetén is képesek kiszolgálni a fogyasztókat.

Egy hét alatt Nyíregyházán mintegy 30 százalékkal emelkedett a vízfogyasztás, a térségi települések vonatkozásában pedig közel a felével több víz fogy, köszönhetően a kánikulának. Ez azt jelenti, hogy a Nyírségvíz Zrt. 71 800 köbméter vizet adott ki a felhasználói számára, ami a vállalat eddigi működés csúcsát közelíti. Nyíregyházán a vízfelhasználás megközelíti a 29 ezer köbmétert. A technológiai folyamatok, a kapacitás és az infrastruktúra pedig további hőmérséklet-emelkedések esetén is lehetővé teszi, hogy kiszolgálják a fogyasztókat. Az elmúlt időszak azonban számos kihívást hozott a társaság számára – mondta el televíziónknak Galambos Sándor műszaki vezérigazgató-helyettes.

„A vírushelyzet egy olyan környezetet teremtett, amikor vigyáznunk kellett magunkra és a felhasználóinkra. Éppen ezért nagyon sok olyan beruházást, amelyek esetében a felhasználókkal találkozni kellett, elhalasztottuk, toltuk a második félévre, helyette pedig olyan feladatokat végeztünk, amelyeket kiscsoportos munkavégzésben, 2-3 munkatársunk, a megfelelő biztonság betartásával tudott végezni. Ezek a beruházások a második félévben felgyorsulnak, erre fel is hívjuk a figyelmét a lakosságnak, hogy vízmérőcsere és bekötésrekonstrukciók esetében is fel fogjuk őket keresni, ezeket a terv szerint végre kell hajtanunk az évben.”

Nyíregyházán már elkészült a Kállói úti csomópont ivóvíz- és szennyvízhálózat-rekonstrukció átalakításában – tette hozzá Galambos Sándor, aki elmondta, számos beruházásra készülnek még az idén.

„Céges szinten 900 millió forint fölötti rekonstrukciót terveztünk idén, jelen pillanatban mintegy 30%-os megvalósításnál járunk. Ennek oka, hogy a Covid-helyzet miatt nem tudtunk feladatokat végrehajtani, úgyhogy a hátralévő időszakban a megmaradt feladatokat végre kell hajtani. A lakosság sajnos fog velünk találkozni több olyan rekonstrukciós munkánál is, ahol némi korlátozást kell majd a forgalomban is végrehajtani. Nyíregyháza vonatkozásában több mint 300 millió forintnyi beruházást fordítunk ivóvízre és szennyvízre, az egyik ilyen volt a nagykállói körforgalom rekonstrukciója, de még hátra van a víztorony, nagyon sok ivóvízbekötés-rekonstrukciót tervezünk.

Ezekkel csökken a szolgáltatások hibaszáma, a lakosság pedig folyamatos vízellátást és szennyvízszolgáltatást tud igénybe venni – tette hozzá Galambos Sándor, aki elmondta, az elmúlt években több pályázatot is megvalósítottak, idén pedig újabb pályázatokat nyújtottak be, melyek keretében energiahatékonysági beruházásokat hajtanak majd végre. A műszaki vezérigazgató-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyári időszakban megszaporodtak a szabálytalan vízvételezések, amelyek a veszteség mellett a vízminőségre is hatással lehetnek, éppen ezért fokozottan ellenőrzik azokat a helyeket, ahol ilyen illegális rácsatlakozásokat végezhetnek.