Nyíregyházi Települési Értéktár  – Rádió és fegyver az értéktárban

2014-ben alakult meg a Nyíregyházi Települési Értéktár, és 57 értéket vett lajstromba a bizottság. Legutóbb 5 új érték került be, hiszen a városlakók igen aktívak, ha a városi kincsek őrzéséről van szó.

A Bessenyei-szoborral indult, folytatódott a bokortanyákkal, a Cantemus Kórussal és a Nyírség Táncegyüttessel. Jött a Sóstógyógyfürdő, a múzeumfalu és az állatpark. Ma már 57 tagú az értéktár, köztük 5 új javaslattal.

„Nyíregyháza rádióállomás, rádió és tv gyűjteménye, Kulcsár Róbert magángyűjtő 1848-49-es szabadságharcos tárgygyűjteménye, a Kállay-ház épülete, a Kállay család emlékei is bekerültek az értéktárba. Javaslatot folyamatosan lehet tenni, a nyiregyhaza.hu/ertektar honlapon megtalálják az érdeklődők a javaslattételi adatlapot, a hozzá tartozó különböző mellékleteket, melyeket csatolni kell” – ismertette a tennivalókat az Értéktár Bizottság elnöke, Tomasovszki Anita.

A javaslat elkészítésében segít a háromtagú bizottság, majd postai vagy elektronikus úton lehet benyújtani a javaslatot. Innen a megyei, majd a Nemzeti értéktárba kerülhet a Hungarikum Bizottság döntése után a méltó, kiemelt nemzeti érték. A magyar szablyavívás is tőlünk indult például, és kiemelt nemzeti érték lett. Nemcsak virtuálisan, hanem hangzó anyaggal is bekerült a helyi értéktárba az egykori Nyíregyházi Rádió több ezer dokumentuma.

„Honlapunkon, az mzsk.hu-n érhető el a helyismereti adatbázison keresztül ez a gyűjtemény. Nagyon népszerű, mi is szoktuk használni különböző helyismereti, helytörténeti események kapcsán. Keresik és biztatom is az érdeklődőket, hogy nézzék az adatbázisokat, hallgassák ezeket a régi felvételeket” – mondta az elnök.

Tehát a könyvtár honlapján érhető el a Magyar Rádió 2007-ben megszűnt Nyíregyházi Stúdiójának archív anyaga, pontosabban annak egy része, de az új értékek között szerepel a Felső-Tisza vidékének nyelvjárása is.