Nyíregyházi sikerek a RoboCupJunior EB-n

A Nyíregyházi Egyetemen márciusban rendezett regionális kvalifikációs versenyen olyan jól szerepeltek a nyíregyházi fiatalok, hogy kijuthattak mind az európai, mind a Robot Kupa Ifjúsági világversenyére. A dobogó képzeletbeli legmagasabb és második fokán álltak a verseny végén.

A Nyíregyházi Egyetem oktatója, az Ifjúsági Robot Kupa hazai képviselőjeként büszke a teljes magyar gárdára. Horvátországban, Varazd városában 12 magyar csapat 10 díjat szerzett az európai versenyen. Nyíregyházáról egy második helyezett volt a robot fociban.

„Az európai verseny megengedi azt, hogy 14 éven aluli diákok is részt vehessenek, így megnőtt a versenyzők száma. Volt olyan versenyszám, ahol 6 – 9 éves korig az OnStage ligában részt vehettek. Ott egy budapesti csapat nyerte meg az első helyezést. A fociban is volt kezdő foci – 14 év alattiaknak –, ebben a nyíregyházi csapat focistái második helyezést értek el” -   tájékoztatott Simon Béláné dr, a RoboCupJunior magyar képviselője.

A másik nemzetközi versenyen júliusban Bordeaux-ban három nyíregyházi csapat versenyzett. A Nyíregyházi Robotintelligencia Diákkör tagja most volt elsős a Vasvári Gimnáziumban, és Ági nénitől tanulta a robotika alapjait a Nyíregyházi Egyetemen.

„Mi a robotika színházligájában vettünk részt, aminek az a lényege, hogy adott szabályokon belül színházi darabot kell előadni, ahol autonóm robotok versenyeznek. Ezen a színházligán belül a szupercsapatok ligájában értünk el első helyezést a japán és szlovák versenyzőkkel együtt. Ennek a ligának az a lényege, hogy három nemzetiséget összeválasztanak egy csapatba. Kapnak egy bizonyos időt - ami a mi esetünkben egy nap volt -, hogy előállítsunk egy működő előadást a meglévő robotok segítségével. Adtak három témát, ezek között lehet választani. A mi témánk a környezetvédelem volt, és a vizek védelme.” - emlékezett Szalacsi Máté.

Hogy mi a siker titka? A felkészülés, és az, hogy komolyan kell venni a nemzetközi szabályokat – fogalmazott a hazai képviselő. A versenyeken a felnőttek, a felkészítők nagyon távol maradnak a fiataloktól.

„A világversenyen Bordeaux-ban a Nyíregyházi Egyetem Robotintelligencia Diákkörének a csapata, a Humor Bot nevű csapat bajnoki kupát hozott haza. Ennek nagyon örültünk, hiszen ez egy olyan világverseny, ahol 45 országból 2500 versenyző vett rész, szóval ez egy szép eredmény ebben a ligában. A díjakról szólva azt mondom, hogy 4 +2, mert a széchenyisek már olyan ligában vettek részt, amelyik egyenesen vezet a major ligába” - folytatta Simon Béláné, Ágika.

Otthoni vagy munkahelyi kisegítő robotok ligája, akár a gyártásban részt vevők is versenyeztek. Emellett humanoid focistáknak is szurkolt a francia közönség. Az élmény kitekintést ad a fiataloknak a nagyvilágra, hiszen a RobotCupa célkitűzése az, hogy társadalmilag hasznos robotok fejlesztésére serkentsen. A hírek szerint a jövő évi versenyeseket Hannoverben, és valahol Hollandiában rendezik.