Nyíregyházi irodalmárok a Bencs Villában

Négy nyíregyházi költő és író – Kováts Judit, Nagy Zsuka, Csabai László és Antal Balázs volt a keddi Bencs-est szereplője. A felolvasások közben a házigazda, Kováts Dénes újságíró a hús-vér embereket, az alkotás elvont vagy éppen hétköznapi folyamatait igyekezett láttatni.


Kérdés volt a téma- és műfajválasztás, az alkotás helye és ideje, egyáltalán az ihlet érkezése.

Kováts Judit két kötetes író. Egykori levéltárosként az oral history, vagyis az elbeszélt történelem eszközeivel dolgozik. Interjúkat készít a 20. század kisembereivel, akiket bedarált a történelem. Igazságot nem szolgáltathat az irodalom, de ha megőrzi a bűnök és árulások emlékét, talán tanulsággal szolgál.

Mániám, ha lehet ezt a szót használni, hogy a múltunkat mennyire nem ismerjük! Milyen fehér foltok vannak benne, és ha megismerjük például azt, hogy Nyíregyházán kétszer ment át a front, és voltak olyanok, akik hősök voltak, de voltak olyanok, akik elárulták a szomszédukat, és rávitték az orosz katonát, vagy a zsidó után maradt javaknál egymással huzakodtak, mákdarálóért, 12 kispárnahuzatért veszekedtek, és ha ezeket megismerjük, és a kettősségét ismerjük a múltunknak, vajon el tudjuk-e fogadni.

– tette fel a kérdést Kováts Judit.

Fotó: Kohut Árpád

Csabai László könyvtáros, tanár, író, költő, a Szindbád könyvek szerzője. A délutáni kiürült iskola magányában éli legaktívabb alkotói idejét, nyarait pedig egy üres garázsban, befőttek és kerékpárok társaságában tölti.

Én dokumentum irodalmat sose művelek, olvasni olvasom, nagyon szeretem, de írni nem írok. Annyira fontos számomra az írói fantáziának a kiélése, hogy ez nem egyeztethető össze a dokumentarista jelleggel. Fikció lesz. Az lehet, hogy egy történetnek 50 vagy 90 százaléka megtörtént...

– vallotta be Csabai László.

Fotó: Kohut Árpád

A Nyíregyházi Egyetem adjunktusa, Antal Balázs Ózdról érkezett városunkba. Versei és novellái is a tipikus férfias irodalom alkotásai. Témaválasztása véletlenszerű, és feltétlen kuckóhoz kötött hajnali magányában.

A hiány magamban, a düh magam ellen, amikor az ember eljut 40 éves koráig, akkor már lát dolgokat, hogy miket rontott el. Nem feltétlenül a magánéletében, de dolgok a világban, amiket lehetett volna másképpen csinálni.

– vélekedett indulatairól Antal Balázs.

Fotó: Kohut Árpád

Nagy Zsuka író-költő gyakran a kerékpár nyergében talál rá mondatokra. Témát bőven kínálnak a hétköznapok. Pigment című verseskötetéhez Németh Erika szobrászművész készített illusztrációkat, melyeket a 100 ezer költő a változásért akció során állítanak ki a Jósa András Múzeumban.

A Bencs-estek „Többszemközt” sorozatának következő vendége Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója lesz. Horváth László Attila színművész október 30-án, majd november 20-án V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja szerkesztője lesz a Bencs Villa vendége.

 

Matyasovszki Edit 

Fotók: Kohut Árpád