Nyíregyházi gyilkosság - Csak jövőre adhatják ki a vérengző román orvost Magyarországnak?
R. Mária nem élte túl a lőtt sérülést, férje is súlyosan megsérült. A házaspár ikergyermekei szeme láttára lőtte le őket a román orvos, S. Dan

A Nyíregyházán három éve vérfürdőt rendező román orvos továbbra is a kolozsvári börtönben marad, mert az ottani büntetés-végrehajtási bíró szerint a gyilkos tüdőgyógyász esetében nem állnak fenn a feltételes szabadlábra bocsátás feltételei.

Természetesen S. Dan (54) esetében a kedvező ítélet sem a szabadságot jelenti, csupán annyit, hogy akkor azonnal átszállítják Magyarországra, ahol emberölés miatt kell bíróság elé állnia. 

Védencem felülvizsgálata májusban volt, de ahogy erre számíthattunk, a bíró úgy döntött, hogy továbbra is a romániai börtönben kell maradnia. S. Dan ahogy eddig is, úgy továbbra sem találja a helyét a rácsok mögötti világban, nagyon rossz a lelkiállapota. Nem ilyen környezethez és beszélgetőpartnerekhez van szokva, szinte nincs olyan rab, akivel szót tudna érteni. Úgy tudom, hogy a családja nem pártolt el tőle, gyerekei rendszeresen látogatják a börtönben

– tájékoztatta a Blikket Lucian Negrutiu ügyvéd.  

A román tüdőgyógyász 2017. augusztus 31-én rendezett vérfürdőt egy nyíregyházi családi házban. A férfi tüzet nyitott egy házaspárra, ikergyermekeik szeme láttára lőtte fejbe R. Máriát és férjét. A nő szörnyethalt, a férfi túlélte a támadást. Felépülése hosszú hónapokat vett igénybe. Kiderült, hogy az orvos reménytelenül szerelmes volt a nőbe. 

Állítása szerint kettejük között szerelmi viszony volt, végül azonban, amikor már igen komolyra fordult a viszonyuk, a nő visszalépett. Ez dühítette fel annyira, hogy rátört a nőre és családjára fényes nappal. S. Dan a mészárlás után Romániába szökött, végül ott kapták el a rendőrök. Meghalni ment haza a szülőföldjére, indokolta a döntését később, Magyarországon szerzett fegyverével akarta kioltani a saját életét.  

Az orvost először Romániában ítélték el fegyvercsempészet és tiltott fegyverviselés miatt, büntetése 2020-ban jár le. Feltételes szabadlábra bocsátását rendszeres időközönként felülvizsgálják, ám eddig mindig nemleges választ kapott.  

Magyarországi tárgyalása, s büntetésének esetleges itthoni letöltése csak ezután kezdődhet el.

Minősítéstől függ az ítélet

Nagy kérdés, hogy a férfira itthon mennyi börtön vár, ugyanis S. Dan állítja: nem tervelte ki előre a gyilkosságot. Azonban ha bebizonyosodik, hogy előre megfontoltan hajtott a családhoz, akkor tíz évtől húsz évig terjedő vagy akár életfogytig tartó börtön is várhat rá. 

 

blikk.hu