Nyíregyházi értékek gyermekszemmel
Gyermekrajzok készültek a nyíregyházi értékekről. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye általános iskolásait ugyanis egy pályázat keretében arra kérték, örökítsék meg Nyíregyháza 16 nemzeti értékéhez fűződő személyes emlékeiket. A legjobb rajzok készítőit díjazták.

Színes gyermekrajzok mutatják be a nyíregyházi nemzeti értékeket a városházán. A Nyíregyházi Települési Értéktár rajzpályázatot hirdetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye általános iskolásainak. A gyerekektől a város 16 nemzeti értékéhez fűződő személyes emlékeket megörökítő rajzokat vártak.
Fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, hogy melyek az értékek, amik körülveszik őket – nem elsősorban azzal, hogy mik kerültek be a Nyíregyházi Helyi Értéktárba, mert ez a gyerekek szempontjából valószínűleg másodlagos kérdés, és ha megnézzük, hogy milyen rajzok érkeztek a pályázatra, akkor láthatjuk, hogy a kicsik már gyermekkorban tisztában vannak azzal, hogy mi jelent értéket – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester. – A legtöbb rajz az állatparkról készült, hiszen a gyerekek szeretik az állatokat, de annak külön örülök, hogy sok rajz a múzeumfalut, a bokortanyákat, az énekkarunkat és a tánccsoportjainkat mutatja be.

További képekért kattintson a fotóra!

A rajzpályázatra 169 alkotás érkezett. A nyíregyházi iskolások mellett a szamosszegi, szorgalmatosi, nyírlugosi, vásárosnaményi, penészleki, encsencsi, nyírvasvári, újfehértói és vajai gyerekek is rajzoltak.
Göncző Emma, a Jókai Mór Református Általános Iskola tanulója elmesélte, hogy ő azért választotta témául az állatkertet, mert nemrég járt ott és sok érdekes élményt szerzett.
Az alkotások május 12-éig láthatók a városháza földszintjén és emeleti galériáján, de a kiállítás később a Móricz Zsigmond Könyvtárban is látható majd. A gyermekrajzokat a nyiregyhaza.hu weboldalon is meg lehet nézni.

– Azt szeretnénk, hogy Nyíregyháza értékeit minél többen megismerjék – mondta Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke. – Érdemes végignézni ezt a kiállítást, akár a városházán, akár Nyíregyháza honlapján, mert nagyon jól megmutatja, milyen kellemes pillanatokat töltöttek el nemcsak a nyíregyházi, hanem a megye településein élő gyerekek is a városban, és milyen élményeket szereztek Nyíregyháza értékeiről.

A legjobb rajzok készítőit ajándékokkal díjazták a városházán, de közönségdíjat is kiadnak, a városlakók szavazhatnak az általuk legjobbnak tartott rajzra.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)