Az addiktív szerek veszélyeire hívták fel a figyelmet
Fotó: Szarka Lajos

Az addiktív szerek veszélyeire hívták fel a figyelmet a NYÍRKEF munkatársai, valamint egyéb szervezetek kedden a Sója Miklós Görögkatolikus Iskola udvarán. A szemléletformáló nap célja mindenekelőtt a prevenció volt, emellett arra törekedtek, hogy átadják az egészségtudatos életmódhoz szükséges ismereteket is a gyermekeknek.

Több szervezet is részt vett a kábítószer-elleni világnap alkalmából szervezett rendezvényen kedden. Egyes társadalmi csoportok nagyobb veszélynek vannak kitéve az egészségkárosító szerek használatát illetően, így fontos a prevenciós tevékenység. Az egyes standoknál játékosan, edukatív módon történt a szemléletformálás.

„A gyerekeknek különböző prevenciós játékokkal, foglalkozásokkal készültünk, a rendezvény tematikájához illeszkedően alkohol és drogprevenciós eszközöket hoztunk. Például olyan szemüvegeket, amelyek az alkoholos befolyásoltság a különböző szintjeit tudják szimulálni, és ezzel párhuzamosan van lehetőség az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás népszerűsítésre.” – nyilatkozta Jávorné Dr. Erdei Renáta, a DE Egészségtudományi Kar, Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszék vezetője.

Városunkban a Nyíregyházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum fogja össze a megelőzéssel kapcsolatos tevékenységeket, meghatározott éves terv szerint. Folyamatosak az egyeztetések azzal kapcsolatban, hogy hol és milyen módon szükséges népszerűsíteni a prevenciót. Fontos, hogy minden korosztály tisztában legyen azzal, hogy milyen veszélyekkel járhat az addiktív szerek fogyasztása, ezért volt szükséges ezt a gyerekek számára is bemutatni.

„Nekem 3 gyermekem és 2 unokám van, tehát nyugodt szívvel mondhatom, hogy már az 1. nap is számít azért, mert fontos az, hogy a gyerek milyen példát lát a szüleitől és a példamutatás a legjobb tanítás. Akár a bölcsődések, az óvoda korú gyerek, vagy iskolások esetében nagyon fontos az a felvilágosító munka, hogy a különböző szerek használatának milyen komoly következményei vannak. Szükséges, hogy a gyerekekben alakuljon ki ennek a kultúrája.” – hangsúlyozta Jászai Menyhért alpolgármester.

Az eseményen részt vett többek között a Periféria Egyesület, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, A „Gyermekeinkért 16” Alapítvány, a Nyíregyházi és a vármegyei Rendőrkapitányság, valamint a Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület.

Kapcsolódó galéria

NYÍRKEF 20240618