Nyíregyházára beszökött a nyár!

– Egy dézsából a Hősök terén kiömlik a virág, ráömlik a városra a virág, az valami fantasztikus! – ötletesek, blikkfangosak és még művész szemmel is pompásak a nyíregyházi virágágyasok a parkokban. Ezt mondta a város egyik leghíresebb festőművésze. Madarassy György azt is észrevette, hogy mindig virágosak az ágyások. 

– Nekem nagyon tetszik az, hogy azokat a virágokat, amiket kitesznek a parkokba, zöldfelületekre, időről-időre kicserélik. Gondolom ez az elvirágzástól függ, és mindig nagyon szépen meg vannak komponálva, látványos. Művész szemmel nézem a dolgot. Tetszik az, hogy színes – tette hozzá festőművész.

 

Mostan színes virágokkal álmodom

 

A Kossuth téren kedd délelőtt begóniákat ültetett a város. Ezekben az ágyásokban korábban tulipánok virítottak. Mivel azok elvirágoztak, most már a nyári növények kerültek a helyükre. A közterület-fenntartási iroda vezetője irányította kedd délelőtt a virágosítást. Keczkó János elmondta, minden teret, zöldfelületet külön-külön megterveznek. Emellett arra is ügyelnek, hogy a növények színei az adott tér hangulatát tükrözzék. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Törekszünk arra, hogy mozgalmasságot, terenként eltérő növényzettel mind színekben, mind fajtákban tudjunk kiültetni, ezzel nyilván a város hangulatát is meghatározzuk. Például a Hősök terén Nyíregyháza színeit szoktuk használni, az Országzászló téren az ország színei köszönnek vissza. Az első világháborús emlékműnél próbálunk emléket állítani a hősi halottaknak, ott a vér szimbóluma jelenik meg – tette hozzá a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási irodavezetője.

 

Geometriából is jeles

 

Keczkó János hozzáfűzte, a kör alakú virágágyak virág, illetve csillag alakúak lesznek, az Eötvös iskola előtti díszágy egy viking hajót mintáz majd, a könyvtár előtt Móricz Zsigmond monogramját rakják ki virágokból. A Petőfi téren kokárda alakú lesz a virágdísz, a posta előtt egy levél alakú geometrikus ágyás készül, de mozaikszerű, illetve törött tükör jellegű ágyásokat is megformáznak. Sóstón a székely kapunál pedig egy úgynevezett mille fleure ágyás készül, amely a színek és formák változatosságát jelenti. A társaság a kompozíciók kialakításánál a különleges színek kiválasztására is törekedett, élénk és finom pasztell árnyalatok, mosott hatású, és áttört szirmú virágok, különleges lombú növények teszik még színesebbé a várost.

 

Minden eddiginél több növény

 

Keczkó János hozzáfűzte, az idei évben a városlakók kívánságára minden eddiginél több mintázott virágágyást alakít ki a városüzemeltető társaság. A NYÍRVV az idei évben 50620 tő egynyári virágot ültet el városszerte, közöttük olyan újdonságokat, mint a legyezővirág, a dúsvirágú petúnia, a Tűzijáték nevű, színjátszó levelű díszfű, valamint a vörös lombú dália. A városüzemeltetés előreláthatóan 2 hét alatt ülteti be a város csaknem 3 ezer négyzetméteres virágos felületeit.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)