Nyíregyházán tartották a 9. Nemzetközi Tetraplégia Rekonstrukciós Kézsebészeti Kurzust
Fotó: Illusztráció

Kettős helyszínen, Tarcalon és Nyíregyházán tartották a 9. Nemzetközi Tetraplégia Rekonstrukciós Kézsebészeti Kurzust. A fő téma a korábbi kurzusokéval megegyező: a nyaki gerincsérültek felső végtagi sebészeti rehabilitációja.

Hazánkban baleset következtében évente átlagosan 250 ember szenved nyaki gerincvelő sérülést, ami közismerten mind a négy végtag azonnali bénulásával jár. Ezt hívja a szakma tetraplégiának. A nemzetközi kurzuson többek között kézsebészek és gyógytornászok vettek részt. A rendezvényen elhangzott: a korszerű idegsebészet, rehabilitáció és a társszakmák fejlődésével egyre több érintett marad életben, a rekonstrukciós műtétek segítségével pedig a betegek újra képessé válnak a karjuk és kezük bizonyos korlátok közötti használatára, ezzel csökkenthető kiszolgáltatottságuk. A kurzus alapját többek között Dr. Turcsányi István nyíregyházi és Jan Fridén svéd kézsebész, valamint kollégáik 2002 óta tartó közös munkája adta.

Dr. Turcsányi István elmondta:

Nagy tapasztalatra tettünk szert az elmúlt időszakban és úgy érezte Jan Fridén professzor, hogy ideje elkezdenünk a nemzetközi kurzusnak a létrehozását és így 2009-ben már meghívtunk több, akkor még csak a volt szocialista országokból egy-egy kézsebészt és elkezdtük a tapasztalataink átadását és ez egy elég jól bejáratott kurzussá vált. Jelzi azt, hogy most már a 9. kurzust tartjuk itt a nyíregyházi kórházban. A világ különböző részeiről érkeztek kézsebészek és így reméljük, hogy ők is el tudják majd indítani a saját országaikban ezeket a műtéteket.