Nyíregyházán is kigyúltak az adventi fények
Fotó: Szarka Lajos

Közel 4 kilométer fényfüzér, 13 méteres fenyő és minden korábbinál több árus várta vasárnap délután a nagyközönséget Nyíregyháza adventi forgatagában. A hagyományokhoz híven meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján és a színpadon a Cantemus és az evangélikus diákok adtak műsort. A forgatagban advent utolsó vasárnapjáig számos érdekes program várja az érdeklődőket.

Közösen a hangzott a visszaszámlálás, majd idén is kigyúltak a nyíregyházi adventi forgatag fényei. A hagyományokhoz híven nem csak a díszfényeket kapcsolták fel, a városháza előtt felállított színpadon először a Cantemus kórus tagjai énekeltek spanyol és angol karácsonyi dalokat, majd az evangélikus egyház oktatási intézményeiből 50 diák adott műsort. Annak ellenére, hogy idén az energiaárak emelkedése miatt az adventi forgatagot is a költségcsökkentés jegyében szervezték meg, nagyon sokan voltak kíváncsiak arra, hogyan gyújtják meg a gyertyákat a Kossuth szobor előtt felállított koszorún.

- Nagyon szerettük volna a gyerekek miatt, és Nyíregyházán mindig nagyon szép a fénygyújtás. A városi műsort is nagyon vártuk, mert a kislányom is szerepelt - mondta el Hámoriné Lóki Beáta.  

Minden korábbinál több árus fogadta vasárnap este az adventi forgatagra kíváncsi sokadalmat. Hosszú sorok alakultak a forralt borosoknál, akik még azt is elmondták, mit szeretnek a legjobbak a vásárlók.

- Az eperbor a legnépszerűbb, mert ez nem epres bor, hanem valódi gyümölcsből készült bor, illetve a sima vörösbor, a nem túl ízesített vörösbor, a pálinkákból meg természetesen a barack – mondta el Girhiny Gyula. A borhoz természetesen pedig frissen sült kürtőskalács dukált.

- A legnépszerűbbek pedig a fahéjas, diós, vaníliás – tette hozzá Némethné Gyuvas Anita, a Reszegi kürtős munkatársa.

Közel négy kilométer fényfüzér, több mint 50 árus várja idén az adventi forgatag résztvevőit és a negyedik gyertya meggyújtásáig minden héten keddtől vasárnapig iskolák, művészeti csoportok szórakoztatják a főtéren sétálókat. Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta, az idei advent egy komoly összefogás eredménye; az ünnepi fényekről a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület gondoskodott. A költségeket az 50 vállalkozást jegyző szervezet vállalta át az önkormányzattól.

Ilyenkor még jobban kötődünk, ragaszkodunk a hagyományainkhoz, szokásainkhoz, értékeinkhez és ezért is akartuk, hogy legyen adventi forgatag, legyen a városnak karácsonyfája, díszvilágítás és minden, ami szokott, bár egy kicsit szerényebb körülmények között. Ebben sok segítséget kaptunk, a Vállalkozók Nyíregyházi Egyesülete támogatja a díszvilágítás költségeit, jelentkeztek a történelmi egyházak, akik minden vasárnap, ahogy most is, önálló műsort adnak, az iskolák a diákok, a felkészítő tanárok, a színházunk művészei, a Cantemus Kórus – fogalmazott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A város adventi koszorúján a második gyertyát vasárnap fél ötkor gyújtják majd meg. Ez a hétvége a legkisebbek számára is izgalmakat hoz majd, mert vasárnap már kora délután ismét megnyílik a Mikulásház, ahol a nagyszakállú fogadja a gyerkőcöket.

Kapcsolódó galéria

Advent első gyertyája 2022