Nyíregyháza: családbarátságból jeles! – Ismét családbarát munkahely lett az önkormányzat
Fotó: Illusztráció

Családbarát munkahely elismerést kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Nyíregyházi Önkormányzat. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete pedig 2018 után idén is családbarát önkormányzat kitüntetéssel jutalmazta a városvezetés erőfeszítéseit. Az elismeréseket olyan önkormányzatok nyerhetik el, melyek több generáció békés, egymást támogató együttélését teszik lehetővé és együttműködésre sarkallják őket.

Együtt lehetek a barátaimmal, focizhatok!

- a Kis-Vakond tábort dicséri Deme Ákos. Mivel az általános iskolás fiú szülei dolgoznak, olyan tábort kerestek számára, ahol jól érzi magát és biztonságban van, mire pedig a szülők végeznek a munkával, ő is hazamehet.

Anyukám irodában dolgozik, apukám katonai bontóban, addig én itt vagyok egész nap a táborban, és szórakozunk, focizunk, délután pedig busszal megyek haza.

– tette hozzá Ákos.

Ingyenes táborok, ingyenes étkeztetés

Nyolc helyszínen, nyolc turnusban 1600 gyerek számára biztosít nyári tábort a nyíregyházi önkormányzat. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a Kis Vakond. Fizetni sem kell a táborért, erről már Jászai Menyhért nyilatkozott. Az alpolgármester hozzáfűzte, további 1000 gyereket táboroztatnak a Szigligeten, a Balaton partján lévő önkormányzati üdülőben, a rászorulók ehhez is támogatást kapnak a várostól. 1000 hátrányos helyzetű gyerek ingyen és bérmentve kap a szünidő minden napján meleg ételt, aminek a házhoz szállítását is megoldották. Az önkormányzat az erőfeszítésekért tavaly és idén is családbarát önkormányzat díjban részesült. Emellett pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma családbarát munkahely elismerést is adományozott a városvezetésnek.

Akár rendeleteket alkotunk, települési támogatásokról, akár intézmény felújításokról döntünk, vagy kapacitásbővítésekről, vagy pályázati programokról, középpontban van a család, komplexen, vagy a család valamely tagja.

 – fogalmazott Jászai Menyhért.

Többféle formában is támogatják a családokat

Kelengye-, bérlet-, tanszertámogatás, mellette pedig az első lakáshoz jutók több százezer forintos vissza nem térítendő támogatása, Bursa Hungarica és a Rászoruló Hallgatók ösztöndíjai, ilyen formában is igyekszik az önkormányzat segíteni a nyíregyházi családokat. A cél, hogy az itt élők könnyebben boldoguljanak és azok a fiatalok, akik itt születtek, itt jártak iskolába, később visszatérjenek a megyeszékhelyre és itt alapítsanak családot is.