Nyílt nap a Nyíregyházi Repülőtéren – Szimulációs gép, repülőtér-bejárás és elméleti oktatás

Az egyedülálló pilótaképzést ismerhették meg az érdeklődők a Nyíregyházi Repülőtér első nyílt napján, szombaton. Nemcsak országosan, hanem egész Európában ismerik és elismerik a Nyíregyházi Egyetem és a Tréner Kft. képzését, akik a minőségi elméleti oktatás mellett jelentős hangsúlyt helyeznek a gyakorlati képzésre is.

A hosszú évtizedekre visszatekintő pilótaképzést, valamint a Tréner Kft. történetét, eszközparkját és szakmai múltját ismerték meg első körben a szombati nyílt nap résztvevői. A bemutatkozó előadást Horváth Tibor, a cég training managere tartotta az érdeklődőknek. Az egész napos eseményen több teremben, rengeteg információt kaptak a résztvevők, pecséteket is gyűjthettek az állomásokon, amivel egy sétarepülést lehetett nyerni.

Hatalmas volt az érdeklődés

Szombathely, Sopron, Mosonmagyaróvár, de még a határon túlról is érkeztek fiatalok, akik a későbbiekben pilótaként szeretnének dolgozni. Dobos Olivér Máté például hajnal három órakor kelt édesapjával, hogy Zalaegerszegről időben Nyíregyházára érjenek.

3–4 hónapja érdekel a repülés, több helyen is nézelődtünk. Az interneten láttuk, hogy Nyíregyházán lesz ez a nyílt nap és mindenképpen meg akartunk nézni. Most vagyok 12. osztályos, most fogok végezni. Egyszer ültem már repülőgépen és nagyon tetszett, egyáltalán nem féltem. Remélem, hogy itt jobban megismerhetem a képzést és a bekerülés feltételeit” – mesélte Dobos Olivér Máté.

Képzési kínálat

Két nagy képzési csoportra lehet választani a Tréner Kft. kínálatát, ebben legnagyobb partnerük a Nyíregyházi Egyetem 1992 óta. Jelenleg a diákok alapszakra, posztgraduális szakra, illetve egy felsőfokú szakképzési szakra tudnak jelentkezni. Emellett Európa egyik legnagyobb légitársaságával van együttműködése a kft.-nek, akikkel közösen képeznek pilótákat, akik rögtön a cégnél vállalhatnak munkát.

Szimulációs gép

Az interaktív nyílt nap legérdekesebb része a szimulációs gép kipróbálása volt, ahol a repülés élményét élhették át az érdeklődők. A Tréner Kft. első alkalommal szervezett nyílt napjára több mint százan érkeztek, így az előzetes várakozásokat is felülmúlta a résztvevők száma.

Nagyon örülök, hogy ilyen sokan megjelentek a mai napon, bár kicsit meglepetés volt számunkra is, mert valóban egy szakmai nyílt nap van ma. Próba elméleti órákat tartunk, ezeket próbáltuk érdekesen összeállítani többek között meteorológiából, repüléstervezésből, súlypontszámításból úgy, hogy egy hozzá nem értőnek vagy leendő pilótának is érdekes legyen. Ez hasznos lehet majd a későbbiekben is számukra. Pilóta élménybeszámolóval is készültünk, illetve reptér-körbejárással is, így a repülőtér életét és infrastruktúráját is megismerhetik a leendő diákok. Úgy gondolom, hogy ha valaki egy ilyen hosszú és költséges képzésbe vágja a fejszét, akkor azt érdemes teljes körűen megismerni. Egy egymotoros repülőgép-szimulátort is kipróbálhatnak a nyílt nap résztvevői. Ez is egy nagyon jó élményt ad. A legtöbb érdeklődő Budapestről és a Dunántúlról érkezett hozzánk, ennek is nagyon örülünk” – nyilatkozta Horváth Tibor, a Tréner Kft. training managere.

Komoly célok

A látogatók beleshettek az elméleti oktatásba is, illetve bejárták a repülőteret, megismerhették a Tréner Kft. gépparkját. A szervezők a nyílt napon azt is kiemelték, céljuk, hogy Közép-Európa meghatározó pilótaképzési központjává váljanak. A megbízható, modern repülőgéppark, a pilótaképzéssel eltöltött évtizedek alatt gyűjtött tapasztalatok, valamint az oktatók és repülőműszaki kollégák által fenntartott minőségre épülő vállalati kultúra mind hozzájárul a kiváló repülésbiztonsági mutatóikhoz, amelyekre nagyon büszke a Tréner Kft.

Kapcsolódó galéria

Nyílt nap a repülőtéren 2023