Nyílt nap a hulladékkezelő központokban
Fotó: Illusztráció

Minek gyűjtsem külön, úgyis összeöntik” – ezt a tévhitet szeretnék eloszlatni azon a nyílt napon, amelyet az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szervez, többek között Nyíregyházán is. A központban a lakosság megtekintheti a szelektíven gyűjtött hulladék válogatását, újrahasznosításra történő előkészítését, illetve végigkövethetik azt az utat, amit a szelektív hulladék a begyűjtéssel kezdődően megtesz. 

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a tévhitek eloszlatása érdekében bárki ellátogathat hozzájuk szeptember 17-én egy nyílt nap keretében, hogy megmutassák, hová kerül a szelektíven gyűjtött hulladék, valamint az a hulladék, ami nem alkalmas az újrahasznosításra.

Országos kezdeményezésre hirdetjük meg mi is ezt a programot, amellyel egy lakossági hiedelmet szeretnénk eloszlatni, miszerint „minek gyűjtsem külön, úgyis összeöntik”. Be szeretnénk mutatni a létesítményeket, ahová a begyűjtést követően bekerül a hulladék, és elemeire bontjuk őket. A szelektív hulladékból fontos ipari anyagok kerülnek ki, de a zöldhulladékból nagyon jó minőségű komposzt is készül, amely a városi zöldterületek fenntartásánál egy nagyon fontos alapanyagot képvisel” – mondta el Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

A Nyíregyházi Hulladékkezelő Központban megtekinthetik a szelektíven gyűjtött hulladék válogatását, újrahasznosításra történő előkészítését. A nem hasznosítható hulladék lerakásra történő előkészítését, a hulladéklerakó depóniát, ahová a vegyes hulladék kerül, valamint a komposzttelepet, ahol a zöldhulladék hasznosul. A nyílt napon való részvétel ingyenes, viszont előzetes regisztrációhoz kötött – tette hozzá a cégvezető.