Nyílméregbékák a Nyíregyházi Állatparkban

Nyílméregbékák a Nyíregyházi Állatparkban

A Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben élő parányi békák a világ egyik legmérgezőbb állatai, mivel bőrváladékuk erős méreganyagot tartalmaz. Mérgük egy neurotoxin, mely az idegrendszerre hat. Egyes fajaikat a legmérgezőbb gerincesek között tartják számon, ugyanis egy milligramm méreg már elegendő tízezer egér, valamint tíz-húsz ember halálához. Nem véletlen a nyílméregbéka elnevezés sem, ami a dél-amerikai törzsek indiánjaitól ered, akik az állat bőréből kinyert méreggel bekent nyilakkal vadásznak.

A mérget azonban nem a béka termeli, hanem az általa elfogyasztott mérgező ízeltlábúakból származik, s a bőrében koncentrálódik. A terráriumban tartott állatok kedvenc eledele apróbb rovarokból, muslicából, szúnyogból, fiatal tücsökből és viaszmolylárvából áll – s mivel táplálékuk nem tartalmaz mérgeket, bőrükben sem halmozódik fel méreganyag sem.

Érzékeny állatok, ezért terráriumukban élőhelyükhöz hasonlóan állandó, 80–90 százalékos páratartalmat és 23–28 fokot kell biztosítani. Méretük 1 és 6 centiméter között változik, színűk és mintázatuk fajonként változató, de a legtöbb esetben fekete, narancs, kék vagy sárga színűek.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három különleges fajt mutatnak be, a festetthátú- (Adelphobates galactonotus), a kék- (Dendrobates azureus) és az arany nyílméregbékát (Dendrobates auratus).