Női expó és konferencia Nyíregyházán: a hagyományteremtő rendezvényen segítő szakértők és kiállítók várták a hölgyeket
Fotó: Trifonov Éva

Női expót és konferenciát szerveztek szerdán a Váci Mihály Kulturális Központban. A hagyományteremtőnek szánt rendezvény az önismerettől a marketingen át a testi-lelki egészség számos területét felölelte, a témákhoz ismert, országos és helyi előadókat hívtak. A kiállítással egybekötött rendezvény a fenntarthatóság és karbonsemlegesség jegyében zajlott.

Expó – nőknek, jellemzően a hölgyeknek segítő témákban. Az elképzelés és a megvalósítás között mindössze negyven nap telt el.

Segíteni a nőknek

Az ötletgazda, aki maga is üzletasszony, az előadásokkal és döntően helyi kiállítókkal olyan konferenciát szeretett volna létrehozni Nyíregyházán, ahol a vállalkozó nők tanulhatnak, a mindennapi feladataik megoldásához útmutatást kaphatnak, egyben megerősítést abban, hogy ha van hitük és vannak segítőik, akkor bármi sikerülhet. – Küldetésemnek tekintem, hogy segítsek az embereknek, segítsek a nőknek, hiszen a nők, ahogy én is, nagyon sok feladatnak próbálnak egyszerre maximálisan megfelelni, és ez nagyon sokszor boldogtalansághoz és frusztrációhoz vezet. Valamivel szerettem volna segíteni hasonló nőtársaimnak, akik egyszerre anyák, gyermekek, szülők, háziasszonyok, nők, és mindamellett még vállalkozók és döntéshozók – foglalta össze az ötletgazda-főszervező Kulcsár Ildikó.

Ismert nevek a programban

A programban szerepelt HR vezető és marketing szakértő, természetgyógyász és stíluskommunikátor, tanár, vállalkozó és a civil szféra több képviselője előadások, valamint pódiumbeszélgetések keretében. Országos ismert személyiségek is érkeztek a hagyományteremtő rendezvényre, sikertitkokat osztott meg például a műsorvezető-szinkronszínész Peller Mariann, motivációs előadást tartott Rubint Réka.

Jó lehetőség egy ilyen rendezvény

A népszerű pszichológus, dr. Almási Kitti pedig a kudarckezeléshez is adott tanácsokat, miközben sikeresnek és fontosnak tartotta az ilyen eseményeket, ahol az előadások elindíthatnak egy beszélgetést két néző között a szünetben, amiből talán valamit hazavisznek. – Mivel női csoportokat is tartok, az ilyen női rendezvényeket külön nagyon szerencsésnek gondolom, mert összeadódnak olyan erők, amik tényleg nagyon tudják segíteni a sorstársakat. Egy olyan rendezvény, ahol karrierutakról van szó, erőforrások kihasználásáról. Azt látom, hogy egészen hétköznapi dolgoktól elkezdve a professzionálisakig olyan lehetőségeket tudnak egymással megosztani az emberek, amit máshol nem tehetnének meg.

Tudatosság a táplálkozásban is

Tetszést aratott például a nyers séf, gasztrofilozófus kínálata is. Varga István húsz éve foglalkozik a táplálkozás témájával, s elsősorban azt javasolja, minél inkább helyi, lokális termelésű, és ha lehet, idényjellegű alapanyagokat használjunk. Ő növényi alapon táplálkozik, és azt ajánlja másoknak is, de a legfontosabbnak a tudatosságot tartja. S hogy ez miként jelenjen meg a tányérunkon? – Szeretettel jelenjen meg, szívből jövően. Ne egy félelem alapú legyen, ne az legyen a fő motiváció, hogy azért vagyok nyitott, azért táplálkozom így, mert nem akarok beteg lenni, hanem azért, mert a szervezetemnek, testemnek ez az optimális, ez táplálja igazán és ez adja meg azt az erőnlétet, energiaszintet, amire szüksége van.

Fenntarthatóság, karbonsemlegesség

Az ismert séf hozzátette, egyre több a valamilyen fajta ételérzékenység, és egyre inkább szempont lesz a táplálkozásban is a fenntarthatóság. Ez a kulcsfogalom átszőtte az egész rendezvényt, mely a karbonsemlegesség jegyében zajlott. A szervezők ugyanis nemcsak az ellátásra, a hulladék gyűjtésére figyeltek tudatosan, hanem a program végén karbonlábnyom-számítást végeztek, melynek semlegesítésére faültetést terveznek a város környékén.

Kapcsolódó galéria

I. Női Expo és Konferencia Nyíregyházán