Nincs egészségre veszélyes sugárzás a kórházban!

A kórház a vizsgálatok után most jogi lépéseket fontolgat a jó hírnév megsértése miatt.

Az új tömbkórház projekt miatt a korábbi onkológiai sugárbunkert fel kellett számolni. Többek között ennek a helyére épültek fel a már birtokba is vett vadonatúj kórházi szárnyak. A Jobbik politikusai tavaly nem tisztázott forrásokra hivatkozva olyan információkat hoztak nyilvánosságra, mely szerint ellentmondások merültek fel a bontással kapcsolatban. A párt képviselői azt állították, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal és a veszélyes anyagokat, műszereket szállító cég adatai nem fedik egymást. A kormányhivatal szerint ugyanis nem volt sugárzó anyag, míg a megbízott cég arról számolt be, hogy sugárzó anyagokat szállítottak ártalmatlanító lerakóhelyre. A Jobbik azt is lebegtette, hogy esetleg sugárzó építőanyagok kerülhettek az új kórház alapjába.

 

„OSSKI: Nincs veszélyes sugárzás!”

 

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban a Pólus projekt keretein belül épült Sürgősségi Betegellátó Központ, Gyermekgyógyászati Tömb, Belgyógyászati Tömb, Onkológiai Tömb épületegyüttesében nem mértünk emelkedett sugárzási szintet, anomáliát nem találtunk. Az itt mérhető sugárzási szintek megegyeznek a hazai mérési eredményekkel – az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság hivatalos leveléből idézett dr. Adorján Gusztáv ma a Jósa András kórházban tartott sajtótájékoztatón. A főigazgató beszámolt arról, hogy saját forrásból, jelentős összegért rendeltek meg szakvizsgálatokat. Ezek eredményei alapján a normál határértékeket meg nem haladó háttérsugárzáson kívül semmilyen más sugárzást nem találtak. – Semmiféle kóros sugárzás nem mérhető az intézményben, tehát mindenki nyugodtan jöjjön be dolgozni, mindenki nyugodtan jöjjön be gyógyulni. A lehető legnagyobb tisztelettel fogadjuk őket, és tudjuk nekik biztosítani azt, hogy egy vadonatúj műszerparkkal rendelkező onkológiai központ várja a pácienseket, ahol a legmagasabb szinten tudnak majd gyógyulni. Vonatkozik ez a belgyógyászatra, vonatkozik ez a gyerekgyógyászatra, vonatkozik ez az új sürgősségi osztályunkra és természetesen más egyéb osztályra is – tette hozzá dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

 

Korábban is folyamatosan mértek

 

– A szakemberek 6 ezer négyzetméteren végeztek méréseket a Jósa András kórházban – ezt már dr. Hajnal Judit mondta el. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója hozzáfűzte, többek között a régi sugárbunker fölé épített szárnyban is. – Három munkacsoport végezte. Gyakorlatilag az onkológiai, a gyermekgyógyászati, a belgyógyászati, a Sürgősségi Betegellátó Centrum földszintjét, alagsorát mérték be és a teljesen szokásos alapértékeken túl, háttérsugárzáson túl, amiben mindennap, mindenki benne él, emelkedett értéket sehol nem tudtak mérni. Ez nem volt meglepő számunkra, mert a teljes bontás során folyamatos mérésekkel mérték a bontás folyamatát, a gépek leszerelését és soha nem mértek emelkedett sugárértéket – hangsúlyozta dr. Hajnal Judit, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Észak-alföldi Térségi Igazgatóság igazgatója.

A sajtótájékoztatón kiderült, a hivatalos adatok közötti ellentmondás abból adódhatott, hogy a régi sugárbunker készülékeit és a bunker falának 10 centiméteres mélységben levájt falazatát is elszállították speciális lerakóhelyre, ártalmatlanítás céljából. A bontást és szállítást végző cég ezért azt nyilatkozhatta, hogy ők veszélyes anyagokat vittek el innen. A hivatalok azonban mindvégig azt nyilatkozták, nem volt sugárzó anyag az épületben, ezt pedig az itt végzett korábbi mérések alapján is joggal állíthatták, hiszen a bontás során sem találtak anomáliákat. A kórház azt mondta, jelentősen túlbiztosították a bunker bontását, hogy véletlenül se károsítsák a páciensek és a dolgozók egészségét, hiszen az építkezések alatt is folyamatosan üzemelt a kórház.

 

„Hisztériakeltés volt a Jobbik célja!”

 

Dr. Adorján Gusztáv végül azt mondta, olcsó politikai trükköt alkalmazott a Jobbik, és céljuk csak a károkozás, hisztériakeltés és a nagyfokú bizonytalanságkeltés lehetett, ezért a kórház vezetése most azt fontolgatja, jó hírnév megsértése miatt jogi lépéseket tesznek.

Z. Pintye Zsolt