NETIKETT – Internet Fiesta a könyvtárban

A hazai könyvtárak idén online rendezik az Internet Fiestát, melyhez 22 éve csatlakozott a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár. A központi téma a Digitális írástudás, a Digitális tanulás és a könyvtár kapcsolata. Az egyhetes esemény több előadást és találkozást is kínál a könyvtár YouTube-csatornáján, melyről a közösségi oldalon tájékozódhatnak. Jövő hétfőn, este 8 órától a korábbi Fiesták gyakori szereplője, Balogh Bence beszél arról, hogy mi lesz az adatainkkal a közösségi oldalakon.

 

„Egyre inkább fontos, a mostani helyzetben pedig végképp fontos, hogy milyen adatokat tárolnak rólam az interneten, hogyan készítenek számomra hirdetéseket, és hogyan tudom megvédeni a saját adataimat. Az Európai Unióban adatvédelmi törvény is van ezzel kapcsolatban, és nagyon fontos, hogy ne legyünk kiszolgáltatva, legyünk tisztában azzal, hogy mihez van jogunk, mihez nincs jogunk, és arra is vigyázzunk, hogy mit osztunk meg magunkról. A következő előadásunk március 23-tól érhető el. Koncz Veronika fog előadást tartani a NETIKETT-ről, az online térben folyó kommunikációról. Lehet, hogy nem ismerik még sokan ezt a szót, de egyre többen megismerhetik. Manapság, ha valaki csupa nagybetűvel ír valamit az online térben, az kiabálásnak hangzik. Csatári Emese is tart nálunk egy előadást. Őt a Human-Net Alapítványból ismerhetjük. Ő szervezi városunkban a Minecraft tábort, és arról fog beszélni, ami minden szülőt érint mostanában, hogy a gyerek, amikor játszik a számítógépen, mit tud ebből tanulni. Főleg a pozitív oldaláról fog beszélni, A játékról komolyan előadásában” – folytatta az Internet Fiesta témáival Polák Péter informatikus könyvtáros.

Az előadásokon kívül lesznek még folyamatosan elérhető, hagyományos kísérőprogramok és újdonságok is.

„Ugyanúgy csetelni lehet a könyvtárosokkal, mint ahogy már egy éve. A honlapunkon elérhető csetablak segítségével. Nyitott a honlapunk, meg lehet nézni a Virtuális Nyíregyháza kiállítást, egy nagyon jó kiállítás, és egy nagyon jó interaktív honlap nyílt most meg a www.mzsk.hu oldalon. Aki helyismereti nyíregyházi témával foglalkozik, mindenképpen nézze meg!” – szólt az ajánló Polák Pétertől.

A mostanra kibővült Digitális Helyismereti Archívum pedig nyíregyházi képeslapokat mutat, de megnézhetik a Nyíregyházi Televízió feldolgozott archívumát, a Magyar Rádió korábban itt működött Nyíregyházi Stúdiójának megmentett kincseit, illetve újrahallgathatják az egykoron népszerű Hangsúly – hangos irodalmi és művészeti folyóirat adásait. Az Internet Fiesta előadásai a bemutató után a közeljövőben is elérhetőek lesznek.