Népmese napja – Több programmal is készültek a kulturális intézmények
Fotó: Trifonov Éva

Hatszáz gyereknek és felnőttnek olvastak mesét a Vasutas Művelődési Házban csütörtökön. 1859. szeptember 30-án született Benedek Elek, 2005 óta ez a népmese napja is Magyarországon. Nyíregyházán több helyszínen is a jeles nap apropóján szerveztek programokat, a Váci Mihály Kulturális Központban például mesemondó versenyre várták a gyerekeket.

 

Hangulatos környezetben várták a versenyzőket a Váci Mihály Kulturális Központban a csütörtöki mesemondó versenyre, a szervezők a gyerekek kedvéért még jelmezbe is öltöztek.

A hagyományok szerint „Mese, mese, mátka” címmel szerveztek megmérettetést az intézményben.

„Nagy örömünkre most is fél száz nevező van, három kategóriában: óvodás, kisiskolás és felső tagozatos. Itt vannak a kedves szülők, a felkészítő tanárok, repes a szívünk, hogy gyerekek zsivajától hangos ismét a kulturális központ. Én úgy érzem, hogy megfelelő körülményeket teremtettünk, nagyon szép a díszletünk is, nagyon ügyesek a gyerekek is, büszkék vagyunk rájuk. Azt pedig megígérhetem, hogy üres kézzel senki nem fog távozni” – mondta Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

Maratoni meseolvasás

Eközben sorra érkeztek a gyerekek a Vasutas Művelődési Házba is, ahol a város és a megye közéleti szereplői olvastak fel nekik meséket, többek között Papp Tibor, a görögkatolikus egyházmegye helynöke is. A rohanó világban talán sokan elfelejtik ezt a közös programot a gyerekekkel, pedig az egészséges fejlődéshez elengedhetetlenül szükség lenne az otthoni meseolvasásra. A délelőtt folyamán Seszták Oszkár is ellátogatott a gyerekekhez a művelődési házba, és természetesen egy mesét is vitt magával. Ahogy Papp Tibor helynök, úgy a megyei közgyűlés elnöke is egy tanulságos történetet választott a gyerekeknek.

Fontos, közös program

„A legfontosabb, hogy személyesen olvassunk a gyerekeinknek, sőt, ők leginkább azt szeretik, ami elég fárasztó, de megéri, hogy ha mi magunk találunk ki mesét. Ez a legnehezebb műfaj, ezt a legnehezebb művelni, de mindenkinek tanácsolnám, hogy saját maga mondjon mesét. A második legjobb a saját maga olvasta mese, a harmadik pedig, ha nem vagyunk otthon vagy más lehetőség nincs, hogy nézzünk magyar népmesét a televízióban vagy más eszközön” – mesélte Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

A Vasutas Művelődési Házban egész nap várták a gyerekeket és a felnőtteket, csütörtökön csaknem hatszáz ember előtt olvastak magyar népmeséket, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából.

„Online-ban és digitálisan működik szinte már minden, a fiatalok is, de fontos, hogy azt kommunikáljuk a mai fiatal generációnak, a fiatal szülőknek, hogy legyen arra idejük, hogy olvassanak esténként mesét a gyerekeknek, mert ezt nem lehet pótolni semmilyen online, semmilyen digitális felvétellel. Berecz András is segít ebben a küldetésben, eljön még ma este hozzánk mesét olvasni, külön produkció, hogy őt repülővel hozzuk ide, Nyíregyházára az ország másik feléből” – nyilatkozta Cservenák László, a Nyíregyházi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár megbízott vezetője.

Kézműves foglalkozások

A meseolvasás után interaktív programot is szerveztek a gyerekeknek, a kézműves foglalkozáson egy kis tarisznyát varrtak maguknak, amibe – a mesékből már jól ismert – hamuba sült pogácsát is kaptak.

Kapcsolódó galéria

Magyar Népmese Napja a Vasutas Művelődési Házban