Nemzetközi Babahordozó Hét – Nyíregyházi klubok is várják a családokat és gyerekeket
2019-ben a Nemzetközi Babahordozó Hét megnyitóján (Fotó: Trifonov Éva)

A sóstóhegyi Bátorka Családi Bölcsődében tartotta a Babahordozó Hét megnyitóját a Gyerecsak Egyesület. Pedagógus, logopédus és pszichológus, gyermekorvos látogatja meg az egyesület rendezvényeit. A közösségi oldalon pedig tízezernél is több család éri el a gyerekneveléssel kapcsolatos információkat. Szintén Sóstón kezdte a hetet a másik nyíregyházi családi csapat.

Hurci sétával indult a hét az állatparkban a Lógjunk Anyuval Egyesület mamái és babái számára. Lesz még hordozós tánc és fitt mama torna a Kölyökvárban, babamasszázs és játékos angol is a következő napokban. Kislányával, Jankával érkezett a sóstóhegyi Bátorka Családi Bölcsődébe Réka, szintén a hordozós események egyikére.

„Mi a kislányom hathetes kora óta használunk hordozókendőt. Nekem ez egy szabadságot adott, otthon is könnyebben végezhetem a házimunkát. Sétához, túrázáshoz is ezt használjuk, és a hétköznapokban is praktikus, szűk boltokban is ezzel járunk, ha leszaladok. Tartani a csomagot, meg a babát, másképp kicsit nehéz. A babaklubba április közepe óta járunk. Volt egy vágy bennem, hogy a szociális teret otthon nem tudom nyújtani az első gyerekemnek. Tudtam, hogy mindenképpen társasághoz kellene szoknia, és nekem is olyan beszélgetési témák vannak, érdekes vendégek jönnek, és mesélnek olyanokról, amik a mi életünkben is problémát jelenthetnek” – mondta a Babahordozó Hét megnyitója kapcsán Molnárné Barabás Réka.

Anyaként, nagymamaként és a városrész önkormányzati képviselőjeként érkezett a Bátorka Családi Bölcsődébe Ágoston Ildikó. Tájékozódott a sóstóhegyi lehetőségről, és elmondta, hogy a kormány a munkába visszaálló édesanyákat támogatja, ha bölcsődébe viszik gyerekeiket. Emellett visszaemlékezett a gyereknevelés szépségeire.

„Akkoriban még nem voltak ilyen szokások. Én a gyerekemet mindig a jobb csípőmön cipeltem. Szerintem ez egy fantasztikus találmány, és a kismamák remélem, minél szélesebb körben megismerkednek a babahordozás eme fortélyával. A baba és az anyuka kapcsolata testközeli lesz, és fontos szempont – ahogy elmondták a szakemberek –, hogy a kisbaba gerince, háta stabilan legyen megtartva” – fogalmazott a téma kapcsán Ágoston Ildikó képviselő.

A Nemzetközi Babahordozó Hét kapcsán a nyíregyházi úgynevezett Hordozós Klub 12 éve alakult. 20 aktív szülő áll a csapat mellett, a közösségi oldalon pedig 10 ezernél is több család követi az eseményeket.

„Védőnőket szoktunk hívni, és logopédust, babamasszázst szoktunk szervezni. Természetesen a babahordozásról szoktam nekik beszélni, illetve pszichológust is szoktunk hívni, gyerekpszichológust, vagy aki a magzattal foglalkozik. Most is lesz pénteken Áfra Viktória, aki tudja, hogy mi történik a pocakban. Hordozó eszközöket is fogunk bemutatni a héten, amit szintén egy babaklubos anyuka tervez, Möbius a neve a hordozóinak, és lesz egy divatbemutató majd” – tájékoztatott a Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület elnöke, Valcsák Viktória.

Az tény, hogy a hordozó melegen tartja, közvetlen érintkezésben a mama testével a kisbabát. Egyszerűbb a hétköznapi élet ebben a kapcsolatban, könnyű felszállni mondjuk a buszra, bevásárolni, vagy elvégezni az otthoni feladatokat. De mint mindennek, ennek is szabályai vannak, amit tisztázni kell és lehet a babahordozós klub szakembereivel.