Nemzeti ünnep – Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek Nyíregyházán is

175 évvel ezelőtt harcba indult a magyar nép a függetlensége és szabadsága kivívásáért – több helyszínen is az 1848–49-es eseményekre emlékeztek Nyíregyházán. A Kossuth téren elhelyezték az emlékezés virágait, a Kállay Gyűjteményben pedig egész napos, interaktív programokkal várták a családokat.

1848 tavaszán a nemzetek, amelyek a nagy uralkodóházak abszolutista uralma alatt küszködtek, végre öntudatra ébredtek. A párizsi és bécsi forradalmak kitörésének hírére egész Európa megrázkódott. Milliók mozdultak a szabadság hívó szavára – mondta ünnepi beszédében dr. Kovács Ferenc.

Ez volt a jel a magyarságnak is, itt az idő, most vagy soha. Az a rendíthetetlen hazaszeretet és tenni akarás már sokkal korábban érlelődött a magyarságban. Széchenyi Hitel című munkája ráébresztette a reform mozgalom nagy gondolkodóit, hogy változásokra van szükség. Annak a március 15-nek a történetét mindenki jól ismeri: egy esős, borongós tavaszi napon – mint ma is – megszületett a Talpra magyar, a Nemzeti dal. Megvalósulni látszott a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméje” – hangzott el a beszédben.

Béke, szabadság, egyetértés – ezt akarta 1848-ban a magyar nemzet.

Nyíregyháza szerepvállalása

A nyíregyháziak is kivették részüket a forradalom és szabadságharcból, anyagi erőforrásokat biztosítottak, hűen viselték az élelmiszer, a szállás, az egészségügyi ellátás, a hadianyag-termelés terheit. Az országos felhívás, amely a nemzetőrség felállítására irányult, Szabolcs vármegyében és Nyíregyházán is két hét alatt eredményt hozott, több mint ötszáz, önkéntesen beállt vagy toborzott honvéd és nemzetőr volt a csatatéren Nyíregyházáról.

Az itt élő emberek magukénak érezték a forradalom jelszavait és vívmányait, de azt is nagyon jól tudták, hogy kötelességük átörökíteni az utánuk jövő nemzedékekre mind a győzelem, mind a vereség tanulságait. Ahogy a Nyírvidék hasábjain megjelent 1889-ben: „legyen e nemzedék méltó utódja az elődöknek, s tanulja meg, hogy nem szabad sem elejtenünk, sem eltorzítanunk azt a magasztos művet, melynek folytatása nekünk jutott hivatásul” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

Az ünnepi beszéd után dr. Kovács Ferenc átadta a Nyíregyháza Város Kulturális Életéért Krúdy Gyula-díjat, amit idén Petrusák János író, drámaíró vehetett át. Ezután a megemlékezés résztvevői elhelyezték az emlékezés virágait a Kossuth-szobornál.

Családi nap a Kállay Gyűjteményben

Nemzeti ünnepünkön egész napos családi programokra várták a látogatókat a Kállay Gyűjteményben. A gyerekek többek között kokárdát és nemzeti színű karkötőt készíthettek gyöngyből, rajzolhattak, színezhettek, valamint fából készült kardokkal játszhattak és még a huszár egyenruhákat is felpróbálhatták. A programokkal minden korosztályt megszólított az intézmény.

Az idén 30 éves Kállay Gyűjtemény két kiállítással is kirukkolt az állandó kiállítások mellett, dr. Kállay Kristóf gyűjteményalapítóról egy kamarakiállítással emlékezünk meg, illetve a ’48–49-es szabadságharccal kapcsolatosan Kulcsár Róbert magángyűjtő anyagát lehet megtekinteni. Emellett rengeteg más programmal is készültünk, a Kisvárdai Lovasbandérium huszárjai is jelen vannak a Kállay Gyűjteményben, de a Simonyi Óbester szablyavívók is bemutatóznak, illetve a gyerekeket is tanítják, de lehet beöltözni kis huszár egyenruhákba és a kézműves foglalkozások is nagy szerepet kaptak” – nyilatkozta Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

LEGO verseny

A Kállay Gyűjtemény, a Nyíregyházi Egyetem LEGO Education Innovation Studio és a LEGO egy pályázatot tett közzé korábban, a március 15-ei eseményeket kellett a diákoknak legóból elkészíteni. Az első három helyezett és a különdíjas alkotásokat is megtekinthették a szerdai programon a látogatók.

Értékelhető pályázat 53 darab volt, ami azt jelenti, hogy több mint 250 tanulót és 50 felkészítő tanárt szólított meg a felhívás. Nagyon nagy számban küldtek nekünk videókat, ugyanis le kellett videózni az építményüket. A szempontok a kreativitás volt és a műhöz való hűség, ha azt szerették volna bemutatni, de elsősorban a kreativitást értékeltük” – mondta Szabó József Mihály, a Nyíregyházi Egyetem LEGO Education Innovation Studio szakmai vezetője.

Bár az időjárás nem engedte, hogy a Kállay Gyűjtemény udvarát is teljes mértékben ki tudják használni, minden programelemmel az épületben várták a vendégeket március 15-én, akik szép számmal érkeztek az intézménybe.

Kapcsolódó galéria

Szabadságharc a Kállay Házban 2023