Nemzeti Szabadidős- Egészség és Sportpark Program: kilenc új sportpark épül Nyíregyházán

Az önkormányzat kiemelten támogatja a szabadidős- és tömegsportot. Az elmúlt évek tudatos sportcélú fejlesztéseihez illeszkedve városszerte épültek szabadtéri kondiparkok, melyek igen népszerűek. Már 18 helyszínen van ilyen, többszáz sporteszközzel, melyek nagy része önkormányzati forrásból valósult meg. Most a „Nemzeti SzabadidősEgészség és Sportpark Programnak” köszönhetően újabb kilenc épülhet meg. Ezek közül a Széna téri már el is készült, ahol dr. Kovács Ferenc polgármester december 9-én helyszíni szemlét tartott.

A „Nemzeti Szabadidős- Egészség és Sportpark Program" keretében történik a beruházás, amelyre az önkormányzat sikeresen pályázott. 2018-ban e program keretében Sóstóhegyen az Igrice utcában már megépült egy sportpark, s most további 9 sportpark és 2 új futókör épül 2021. májusáig. Ennek köszönhetően Nyíregyházán szinte valamennyi városrészben elérhető lesz a szabadtéri kondiparkban való ingyenes sportolási lehetőség.

Dr. Kovács Ferenc polgármester a helyszíni bejáráson kiemelte: „Ez annak a programunknak a része, amit már tíz éve elkezdtünk és amelynek a célja, hogy az ingyenes szabadidős sportolási lehetőséget biztosítsuk mindenki számára Nyíregyházán. Fontos, hogy minél többen sportoljanak, hiszen az immunrendszerünk erősítéséhez a rendszeres mozgás is szükséges. Remélem az új kondiparkokat is sokan fogják használni, a kilencből idén négy elkészül. Ez a Széna téri helyszín azért is fontos, mert három iskola is van a közelben. S nem szabad megfeledkeznünk a másik programunkról, a Teq One asztalok kihelyezéséről sem, amelyeket a „Magyar Multi Teq Program" keretében kedvezményes, 50 %-os áron vásárolhatott meg az önkormányzat. A 12 db multifunkciós asztalból hetet már kihelyeztek a végleges helyére.”

A kilenc, új „D” típusú sportpark mindegyike 15 elemből álló 150 m2 alapterületű szabadtéri kondipark. A Széna téren már elkészült, itt önerőből az önkormányzat az akadálymentes megközelítést is megoldotta, akadálymentes parkoló építésével és járdaépítéssel. A Jósavárosban két helyszínen, a Korányi Frigyes utca 60-72. sz. alatt (Kneipp parknál) és az Eperjes utca 24-26. (Arany iskola közelében) a sportparkok építése várhatóan ezen a héten befejeződik.

A Géza u. 8-16. sz. alatt, a Continental Aréna udvarán az építés várhatóan a következő héten befejeződik.

Még idén megtörténik a felsorolt sportparkok TÜV minősítése, így karácsonyra használatba vehetik a városlakók

A további helyszíneken 2021-ben kezdődhet meg a kivitelezés:

Rozsrétszőlő focipálya és játszótér mellett

Stadion u. 40-48-50.

Óvoda u. játszótér (Kertváros)

Nyírszőlős, Kollégium utca Közösségi Park

Szántó Kovács J. utca (tömbbelső, Malomkert)

A sóstóit és a Bessenyei térit követően tavaly elkészült az új 1,5 km-es rekortán a Bujtosi Városligetben, most az új sportparkok mellett két új 200 méteres futókör is létesül Nyírszőlősőn és a Malomkertben.

A sportparokok 100%-os, a futókörök 50% támogatás mellett épülnek meg. A beruházás költsége összesen közel bruttó 210 millió Ft.